İranlı kimya bilimcisi Fateme Farjadian’ın çabalarına ve başarılarına bir bakış

İranlı kimya bilimcisi Fateme Farjadian’ın çabalarına ve başarılarına bir bakış

Şirazlı ve 43 yaşındaki başarılı İranlı kimyager Bayan “Fateme Farjadian”, dünyanın en iyi %2’lik bilim adamlarından biridir.

Tüm eğitimini İran’da tamamlayan Farjadian, şöyle diyor: “Almanya’nın Duisburg-Essen Üniversitesi’nde eğitim alma fırsatı buldum ve İngiltere’nin Cambridge Üniversitesi Nano Bilim Araştırma Merkezi’ne bilimsel bir ziyarette bulundum. Halen İran’ın Şiraz Tıp Bilimleri Üniversitesi’nde Farmasötik Bilimler Araştırma Merkezi’nde Doçent olarak görev yapmaktayım.”

Zehirlenme tedavisinde yeni bir yaklaşım sunma

Farjadian ayrıca bilimsel araştırma faaliyetlerinden de bahsederek şunları söyledi: “2007 yılından bu yana nanokompozitlerin senteziyle tanıştım ve hazırlamaya başladım; Çalışmamın ana odağı, bu bileşiklerin kataliz, ilaç taşıyıcıları ve antidotlar gibi çeşitli uygulamalara sahip olabileceği nanoyapılar üzerinedir.

Şiraz Tıp Bilimleri Üniversitesi’ne girdiğim 2013 yılından bu yana çalışmalarımı tıpta kullanılan nanoyapılar üzerine kurdum.
İranlı bilim insanı şunları ekledi: 2016 yılında Springer Yayınları’nın “Polimerlerin ve Akıllı Kaplamaların Endüstriyel Uygulaması” kitabında “İlaç dağıtımında uyaranlara yanıt veren akıllı nano boyutlu konaklar” başlıklı kitabın bir bölümüne katılmayı başardım. 

Yenilikçi yapı ve yeni uygulama ile kombinasyonlar

Yeni bileşiklerle yeni tıbbi ürünler üretebildiğini belirten bilim insanı, şunları kaydetti: Bu doğrultuda hazırlanan ve hayata geçirilen projelerde kullanılan bileşikler ya yenilikçi bir yapıya ya da yeni bir uygulamaya sahipti.

Araştırmamızda ortaya çıkan akıllı hidrojeller, kanserli dokulara hedefli ilaç dağıtımında kullanılan biyouyumlu yapılara sahip.Bu bileşikler, sağlıklı dokulara zarar vermeden, hücrelerdeki uyarılara göre yüksek riskli ilaçları ilgili dokuya ulaştırabiliyor. 

Fateme Farjadian

Klinik çalışma aşamasında pirinç hapı panzehiri

Farjadian Şöyle devam etti: Pirinç hapı panzehiri alanında bir yenilik yapıldı ve klinik deneme aşamasında olan bu alanda sonuç ortaya konuldu.
Artık dünyanın en çok alıntı yapılan araştırmacılarından biri haline gelen Farjadian; bu başarının nedenini şöyle açıkladı: Nanoyapılı bileşikler alanında yaptığım araştırmalar ve bu araştırmalara dünya çapında çok sayıda referans olması nedeniyle; benim adım dünyanın en çok alıntı yapılan araştırmacıları arasında %2’lik bir dilimdedir, ilgili liste Stanford Üniversitesi bilim adamları tarafından Scopus bilimsel indeksi birleştirilmiş indekse göre kontrol edilerek açıklandı.

Memleketime olan bağlılığım göç etmemi engelledi

Memleketine hizmet aşkıyla göç etme fırsatlarından da bahseden Farjadian, şunları söyledi: “Bilim adamlarının göç etmesi elbette mümkün, ben bundan vazgeçtim.

Aile ana teşviktir

Şiraz Üniversitesi Tıp Bilimleri Profesörü, ailesini ana motivasyon kaynağı olarak değerlendirdi ve şöyle açıkladı: Benim temel motivasyonum rahmetli babam, annem, kardeşlerim ve eşimdir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

nineteen − 6 =