İran’ın yaptırımlardan geçerek 55 milyar dolarlık ticaret hacmi

İran’ın yaptırımlardan geçerek 55 milyar dolarlık ticaret hacmi

ABD’nin tek taraflı yaptırımlarının İran’ın ticari başarısına engel olamadığı bir ortamda İran’ın komşu ülkelerle dış ticareti 55 milyar doları aştı.

İran gümrükleri genel müdürü  Muhammed Rezvanifer İran’ın komşu ülkelerle son 11 ayda ticaret hacmi yüzde 2,5 artarak 55 milyar 275 milyon dolara yükseldiğini bildirdi.

İran gümrük başkanı şunu ekledi:

“İran’ın komşu ülkelerle yaptığı toplam ticaretin 25 milyar 844 milyon doları ihracata, 29 milyar 431 milyon doları ise ithalata ayrıldı.”

İran’ın en fazla ticari mübadelesi Irak, Türkiye, Azerbaycan, Türkmenistan, Ermenistan, Kuveyt, Katar ve Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Pakistan, Afganistan, Umman, Rusya, Kazakistan ve Bahreyn ile gerçekleşmektedir.

Bu istatistik, ABD ve Beyaz Saray’ın Batılı müttefiklerinin yaptırımlarına rağmen 13. hükümetin yeni pazarlama alanındaki başarısını gösteriyor.

İran’ın komşu ülkelerle bilgi ve yeni teknoloji ihracatına dayalı ticari ilişkileri son yıllarda önemli ölçüde arttı.

Bilgiye dayalı şirketlerde çalışan İranlı genç uzmanlar ve bilim adamları, hükümetin desteği ve çaba ve iradesiyle teknoloji alanında önemli başarılara imza atmış, bu da yabancı uzmanların  takdirini beraberinde getirmiştir.

İranlı bilgi tabanlı şirketler, küresel düzeyde çeşitli büyük fuarlara katılmış ve yüksek teknik kabiliyetlere sahip ticari ürünlerini ve uygun piyasa fiyatlarını tanıtarak yabancı şirketlerin dikkatini İran ürünlerine çekmişlerdir.

Geçtiğimiz yıllarda İran’ın ihracatı petrol, gaz ve bazı özel ticari mallarla sınırlıydı, ancak son yıllarda bilgiye dayalı şirketlerin yeteneği ve rolüyle İran’ın küresel pazara yönelik ihracat ürün sepeti, yabancı ürünlerle rekabet edecek şekilde çeşitli ve yüksek kalitede oldu.

İran’ın ihracat pazarları sadece komşu ülkelerle sınırlı değil, Afrika ve Latin Amerika ülkeleri de İran ürünlerini memnuniyetle karşılıyor.

Son yıllarda Amerika ve Beyaz Saray’ın Batılı destekçileri, yaptırım bahanesiyle İran’ın dış ticaretini ve ihracatını sınırlamaya çalıştılar; bu, İran’ın komşularıyla yürüttüğü verimli politika ve İran ürünlerinin yüksek kalitesi nedeniyle imkansızdı.

İran’ın özel coğrafi konumu, devasa doğal kaynakları, çeşitli malların uygun fiyatla ve yüksek kalitede üretim çeşitliliği, İran’ın ihraç mallarının yaptırımları etkisiz kılan özellikleri arasında yer alıyor.

Amerika ve yaptırımları takip eden ülkeler de çok iyi biliyor ki, günümüz dünya koşullarında yaptırımların ve bu konunun istismar edilmesi geçmişteki kadar etkili olmuyor.

İran İslam Cumhuriyeti, siyasi diplomasinin yanı sıra diğer ülkelerle ilişkilerini genişletmek için ticari ilişkileri de kullanmakta ve bu yeteneğini ülkenin siyasi-ekonomik gücünü artırmak için iyi bir şekilde değerlendirmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

3 × 4 =