İran’ın “Yanık kenti” antik dünyanın en gelişmiş şehri

İran’ın “Yanık kenti” antik dünyanın en gelişmiş şehri

Salento” Üniversitesi himayesinde çok sayıda profesör, İranlı ve İtalyan arkeologun katılımıyla İtalya’nın Lecce kentinde “Yanık kent, tarihe karışan bir efsane” konferansı düzenlendi.

İran’ın Güneydoğusunda Sistan ve Belucistan Eyaleti’nde bulunan yanık kent, beş bin yıllık geçmişiyle dünyanın en gelişmiş antik kentlerinden biri olarak anılan antik sit alanı ve İran’ın UNESCO listesindeki 17. tarihi eseridir.

Dünyanın ilk cetveli, dünyanın ilk yapay gözü, dünyanın en eski tavla tahtası, dünyanın ilk animasyonu ve en eski beyin ameliyatı gibi İran’ın güneydoğusundaki en eski arkeolojik verilerin çoğu Yanık kent’te keşfedildi.

Bu bağlamda Parstoday’in bildirdiğine  göre, “Yanık kent, Tarihe Karışan Bir Efsane” konferansı, İtalya’nın Salento Üniversitesi Rektörü, İtalya’nın İran Büyükelçisi, Lecce Kültürel Miras İhtisas Okulu Müdürü ve İtalya’nın İran Büyükelçisi ve İran Ulusal Müzesi’nin başkanı’nın konuşmalarıyla gerçekleştirildi.

Salento Üniversitesi Rektörü Fabio Poliche, İran ile İtalya arasındaki ilişkilerin eskiliğine dikkat çekerek, zorlu siyasi koşullarda dahi aralarındaki ilişkilerin kesintiye uğramadığını belirtti.

İran’la ilgili arkeolojik faaliyetleri Salento Üniversitesi’nin onurlarından biri olarak değerlendiren Poliche, şunları söyledi: İki ülkeden uzmanların işbirliği, yanık kent projesinin hayata geçirilmesine yol açtı.

İtalya’nın İran Büyükelçisi Bayan Paola Amadei de bir video mesajında şunları söyledi: “Salento Üniversitesi’nin 8 yıllık faaliyetleri, diğer İtalyan arkeologların İran’da 65 yıl önce başlayan faaliyetlerinin devamı niteliğindedir.”

Lecce Kültürel Miras Özel Okulu müdürü Talia Monte de şunları söyledi:

“Bu konferansın başlığını doğru seçtik çünkü yapılan keşiflerle efsanenin de tarihe geçebileceğine inandık. İran halkının o dönemde yanmış şehirdeki medeniyet ilerlemesi bizi çok şaşırttı ve iki ülke büyükelçiliklerinin işbirliği ve kültürel istişareler sayesinde Şubat 2017’de ilk arkeolojik misyonumuza başlayabildik.”

“Yanık kent, Tarihe Karışan Efsane” konferansının ardından, Yanık Kent’in antik eserlerinin yer aldığı 100’e yakın posterin yer aldığı aynı isimli sergi açıldı. Bu sergi 13-28 Temmuz tarihleri arasında Leche şehrindeki Delgi Oliontani manastırında düzenlenecek.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

fifteen + 2 =