İran’ın komşu ülkelerle ticaretinde artış

İran’ın komşu ülkelerle ticaretinde artış

İran Gümrük Başkanı, İran İslam Cumhuriyeti’nin 15 komşu ülkeyle ticaretinin hicri şemsi 1402’de yüzde 1,35 artarak 60 milyar 773 milyon dolara yükseldiğini bildirdi.

IRNA’nın haberine göre, İran İslam Cumhuriyeti Gümrük Başkanı “Muhammed Rizvanifer”, İran’ın 1402 yılında komşu ülkelerle ticaretine ilişkin, 15 komşu ülkeye 28 milyar 288 milyon dolar değerinde mal ihraç edildiğini sözlerine ekledi.

İran Ekonomi Bakan Yardımcısı, İran’ın Birleşik Arap Emirlikleri, Pakistan, Afganistan, Umman, Rusya, Kazakistan ve Bahreyn gibi komşu ülkelere ihracatının arttığını söyledi.

Rizvanifer da 1402 yılında komşu ülkelerden mal ithalatı yapıldığını, Pakistan, Kazakistan, Kuveyt ve Bahreyn’den yapılan ithalatın değer açısından azaldığını, Birleşik Arap Emirlikleri, Türkiye, Rusya, Umman, Irak, Katar, Azerbaycan, Ermenistan, Afganistan ve Türkmenistan’dan yapılan malların değerinin arttığını sözlerine ekledi.

Komşularla ilişkileri başta ekonomik olmak üzere her alanda genişletmek, İran İslam Cumhuriyeti’nin dış politikasının önceliğidir ve bu bağlamda ikili işbirliğini genişletmenin yollarını aramak, İranlı yetkililerin ve komşuların odak noktası olmuştur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

sixteen + twenty =