İran’ın Havacılık ve Uzay Alanındaki Önemli Başarıları

İran’da HŞ 14 Behmen, “Ulusal Teknoloji Günü” olarak adlandırılmıştır ve bu gün, İranlı bilim insanları ve uzman gençlerin bilim alanındaki sayısız başarı ve başarılarının bir sembolüdür.
14 Behmen, Ulusal Uzay Teknolojisi Günü, ilk İran uydusu “Omid”in uzaya fırlatılmasının yıldönümüdür. Ulusal Uzay Teknolojisi Günü töreni bugün (Pazar) 2 Şubat’ta İran Uzay Araştırma Enstitüsü’nde Cumhurbaşkanı “Mesud Pezeşkiyan”ın katılımıyla başladı.
Pezeşkiyan bugün ayrıca Savunma Bakanlığı ve Silahlı Kuvvetler Destek Bakanlığı’nın savunma ve uzay başarıları fuarını ziyaret ettikten sonra, bu tür başarıları yaratmak için çaba gösteren herkese teşekkür etti.
Cumhurbaşkanı, bu fuarda sergilenen uzay başarılarına da değindi ve şunları söyledi: Bugün, ülkenin genç bilim insanlarının çabaları sayesinde, İran, atmosfer dışındaki uzayda araştırma ve keşif fırlatmaları yapabilen ülkeler arasında yer alıyor ve bu da ülkenin bilimsel gücünü ve yeteneğini gözler önüne seriyor.
Ulusal Uzay Teknolojisi Günü kutlamalarıyla eş zamanlı olarak, 3 yerli İran uydusunun tanıtımı yapıldı. Bugün 2 Şubat “Ulusal Teknoloji Günü” töreninde, önceki versiyonuna göre daha fazla özelliğe sahip olan geliştirilmiş “Pars 1” uydusu, renkli spektrumda “8 metre” ve siyah beyazda “4 metre” çok daha yüksek görüntüleme doğruluğuna sahip “Pars 2” uydusu, İletişim Bakanlığı’nda düzenlenen törende tanıtıldı.
Yüksek irtifada telekomünikasyon iletişimini güçlendirmeyi amaçlayan “Navak” telekomünikasyon uydusu da Ulusal Teknoloji Günü ile eş zamanlı olarak tanıtıldı. Bu törenle eş zamanlı olarak, ülkenin araştırmacılarının havacılık ve uzay teknolojileri alanındaki başarılarını sergileyen bir fuar de düzenleniyor.
İran Uzay Ajansı Başkanı Hasan Salariye, Ulusal Uzay Teknolojisi Günü töreninin açılışında İran’ın bu alandaki başarılarına değindi. İran Uzay Ajansı Başkanı daha önce şunları vurgulamıştı: Ülkede 25 uydu yapım aşamasında ve 8 uydu fırlatmaya hazır durumda.
İran, uzay teknolojisi bilgisine sahip 10 ülke arasında yer alıyor ve uzay bilimi açısından dünyada 11., bölgede ise birinci ülke konumunda. İslam Devrimi’nin zaferinden sonraki yıllardan bu yana, İran’ın uzay endüstrisinin kalbi olarak İran Uzay Araştırma Enstitüsü, yerli teknolojilere ulaşma ve milli uyduları fırlatma yolunda büyük adımlar attı; 2009 yılında ilk uydu “Omid”in fırlatılmasından, “Hayyam”, “Hodhod” ve “Koser” gibi ileri projelerle bu enstitü, İran’ın uluslararası uzay arenasında yerini sağlamlaştırdı.
İran’ın dünyada ve bölgede uzay alanında önemli bir konuma sahip olduğu belirtiliyor. Ayrıca, İran Uzay Araştırma Enstitüsü’nün (IARI) bu alandaki önemli rolü ve başarıları vurgulanıyor. Özellikle, “Omid” uydusunun fırlatılması ve “Hayyam”, “Hodhod” ve “Koser” gibi ileri projelerle İran’ın uzay alanındaki yeteneklerini geliştirdiği ifade ediliyor.
İran’ın uyduları sadece Dünya yörüngesinde kalmıyor, aynı zamanda uzaktan algılama, telekomünikasyon ve bilimsel araştırma gibi alanlarda da önemli roller oynuyor. Doğal kaynakları ve tarımı yönetmek için yüksek çözünürlüklü görüntüler sağlayan “Hayyam” uydusundan, yörüngede yer alan “Hodhod” ve “Koser” uydularına kadar her biri, İran’ın son yıllardaki uzay alanındaki ilerlemesinin bir sembolü olmuştur.
İran İslam Cumhuriyeti’nin bilimsel ve araştırmaya dayalı çarpıcı ilerlemesi, son yıllarda Amerika ve Batılı ülkelerin İran’a yönelik yaptırımlarını artırdığı bir ortamda gerçekleşti. Bu yaptırımlara rağmen, genç İranlı bilim insanları ve uzmanları bilimsel alanlarda dikkat çekici başarılar elde ettiler ve İran uzay endüstrisinin büyümesi, onların benzersiz ve takdire şayan başarılarının bir göstergesi oldu. Genç İranlı bilim insanlarının ilerlemeleri ve başarıları, küresel çapta da bu alandaki uzmanlar tarafından takdir edildi.
Bugün İslami İran, yetenekli yerli güçlerinin çabalarıyla ve dışa bağımlı olmadan, çeşitli bilimsel, araştırma, keşif ve askeri yeteneklere sahip çeşitli uyduları yerin atmosferinin ötesine yerleştirmeyi başardı ve bu ilerlemenin sonuçlarından bilimsel araştırmalarda da yararlanıyor.