İran’ın Batı ve Güneybatı Afrika’ya Denizcilik Hatlarının Genişletilmesi; İran’ın %3.7 Büyüme Oranı

İran Ticaret Kalkınma Örgütü Afrika Genel Müdürlüğü Vekili, İran’ın denizcilik hatlarını Batı ve Güneybatı Afrika’ya genişlettiğini duyurdu.
İran Ticaret Kalkınma Örgütü Afrika Genel Müdürlüğü Vekili “Muhammed Rıza Saffari” Pazar günü yaptığı açıklamada, şu anda İran ile Doğu ve Kuzey Afrika arasında denizcilik hatlarının kurulduğunu ve İran gemilerinin Tanzanya, Kenya ve Libya limanlarına sefer yaptığını söyledi.
Parstoday’in İRNA’ya dayandırdığı habere göre Saffari, Afrika ülkelerinin İran ile ticarette üç öncelikli kategoriye ayrıldığını belirtti. Bu kapsamda İran’ın büyükelçiliği, ticaret merkezi ve ticaret müşavirliği bulunan ülkeler öncelikli olup, Kenya, Güney Afrika, Cezayir ve Nijerya İran ile ticarette öncelikli ülkeler arasında yer alıyor.
Saffari, Afrika’dan İran’a ithalatta öncelikli ürünlerin mineral ürünler, tarım ürünleri ve elmas ile altın gibi değerli taşlar olduğunu, İran’dan Afrika’ya ihracatta ise petrokimya ürünleri, ekipman ve makinelerin öncelikli olduğunu söyledi.
Saffari, İran’ın Afrika’yı kendi girdi kaynağı olarak kullanabileceğini ve bu modelle İranlı özel şirketlerin bu kıtada sınır ötesi tarım yapabileceğini açıkladı.
—
İran’ın 9 Aylık Dönemde %3.7 Ekonomik Büyüme Oranı
İran Merkez Bankası Başkanı “Muhammed Rıza Ferzin” son zamanlarda yaptığı açıklamada, ülkenin dengeli ve istikrarlı ekonomik büyüme sürecine değinerek, İran ekonomisinin 1403 yılının ilk 9 ayında %3.7’lik bir ekonomik büyüme yaşadığını ve bu oranın küresel ve bölgesel ülkelerin ortalama büyüme oranlarına kıyasla uygun ve kabul edilebilir bir büyüme hızı olduğunu belirtti.
—
OPEC’in Şubat Ayında Petrol Üretiminde 154 Bin Varillik Artış; İran Üçüncü Sırada Kaldı
Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü’nün (OPEC) son raporuna göre, örgüt üyesi 12 ülkenin Şubat ayı petrol üretimi günlük 154 bin varil arttı ve İran üçüncü sıradaki yerini korudu. İran’ın Şubat ayı petrol üretimi günlük 34 bin varil artarak 3 milyon 308 bin varile ulaştı ve İran, Suudi Arabistan ve Irak’ın ardından OPEC’in üçüncü büyük petrol üreticisi olarak kaldı.