İran’ın Batı Asya’daki enerji geçişindeki jeopolitik konumuna vurgu

İran’ın Batı Asya’daki enerji geçişindeki jeopolitik konumuna vurgu

İran İslam Cumhuriyeti Petrol Bakanı, JECF (Gaz İhraç Eden Ülkeler Forumu) Genel Sekreteri ile yaptığı görüşmede “Jeopolitik konumu dikkate alındığında İran, bölgedeki enerji alışverişi ve transit geçiş için uygun bir geçiş ve kavşak noktası olabilir.”dedi.

İranpress haber ajansının bildirdiğine göre İran Petrol Bakanı Mohsin Paknejad, Kasım 2024’te düzenlenecek Gaz İhraç Eden Ülkeler Forumu’nun 26. bakanlar toplantısını incelemek ve koordine etmek üzere Tahran’a gelen “JECF” (Gaz İhraç Eden Ülkeler Forumui) Genel Sekreteri “Mohammed hamel” ile görüşmesinde İran’ın bu forumun ana kurucularından biri olduğuna işaretle  “Forumun ilk bakanlar toplantısının 2001 yılında Tahran’da yapılması ve olumlu sonuçlar alınması gibi, maksimum katılımla gerçekleştirilecek bu toplantının tüm üyeler açısından değerli kazanımlara sahip olması bekleniyor.”dedi.

İran petrol bakanı şunu ekledi:“Dünyanın jeopolitik durumu ve dünya gaz piyasalarının özel koşulları göz önüne alındığında, özellikle küresel enerji krizlerinde bugün JECF sekretaryası’na özel destek verilmesi gerekmektedir. Öyle ki bu forum, üyelerinin kapsamlı katılımı ve işbirliğiyle dünyanın enerji güvenliğinin istikrara kavuşmasında önemli bir rol oynayabilir.”

Paknejad sözlerine şunları da ekledi:“İran Petrol Bakanlığı bu toplantının etkin ve faydalı bir şekilde gerçekleştirilmesi için yoğun çaba sarf etmiş ve Petrol Bakanlığı Uluslararası ve Ticari İşler Vekilinin gözetiminde güçlü bir çalışma grubu oluşturulmuştur ve toplantı sekretaryasından da bu toplantının organizasyon grubunun işbirliği ile uygun şekilde gerçekleştirilmesi imkanının sağlanması talep edilmektedir.” 26. JECF bakanlar toplantısı 27-29 Ekim 2024 tarihleri arasında Tahran’da düzenlenecek.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

5 × three =