İran’ın Antarktika’da faaliyet gösterme isteğine Amerika tepkili

İran’ın Antarktika’da faaliyet gösterme isteğine Amerika tepkili

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü düzenlediği basın toplantısında, İran Donanması komutanının Antarktika’daki faaliyetlerle ilgili son açıklamalarına tepki göstererek bazı Amerikan hükümet çalışanlarının İran’la bağlantısı olduğu yönündeki iddiaları da yalanladı.

Iranpress haber ajansının haberine göre Matthew Miller, düzenlediği basın toplantısında, İran savunma yetkililerinin Antarktika’da faaliyet gösterme arzusuna ilişkin son açıklamalarına ilişkin bir soruya yanıt olarak, böyle bir eylemin İran’ın yeteneklerinin ötesinde olduğunu iddia ederek şunları söyledi: Antarktika barışçıl keşifler ve bilimsel araştırmalar için güvenli bir bölge olarak kalmalıdır. Amerika, 1959 Antarktika Antlaşması’na ilişkin yükümlülüklerini yerine getirmekte kararlıdır. Bu anlaşma Antarktika bölgesinde askeri üslerin kurulmasını yasaklıyor.

Miller şöyle devam etti: İran bu anlaşmanın üyesi olmasa da Antarktika’daki askeri güçlere hakimiyet kurmaya yönelik her türlü eyleme açıkça karşıyız. Bu eşsiz ortamda askeri faaliyetlerin yeri olmamalıdır. İster İran olsun ister başkası.

Miller, basın toplantısının devamında, “Nur 3” uydusunun “Kasid” uydu taşıyıcı roket tarafından başarıyla fırlatılmasının, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin balistik füzeler alanında İran’a ilişkin kararlarını ihlal ettiğini iddia etti.

Miller’in İran’ın füze programına ilişkin iddiası, İran’ın füze savunma alanındaki yeteneklerinin, İran’a yönelik kapsamlı yaptırımlara rağmen geçmişe göre daha gelişmiş olduğu, üstün zeka bilim insanlarının bilgisi de dahil olmak üzere iç kapasitelere dayandığı ve İran’ın askeri alanda kendi kendine yeterliliğini gösterdiği bir dönemde yapılıyor

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 × 3 =