İran-Pakistan İşbilirliği Boru Hattı İle Pekişiyor

İran-Pakistan İşbilirliği Boru Hattı İle Pekişiyor

Acilnews’in yabancı basına dayanarak sunduğu habere göre; Tahran ve İslamabad arasında imzalanan anlaşmayla İran’ın Pakistan’a doğalgaz boru hattı ile ilgili tüm yükümlülüklerini yerine getirmesi iki ülke arasında doğalgaz projesinin sona ermesi ile Pakistan’ın büyük enerji sorunun ortadan kalkmasına neden olacaktir.

Pakistan’daki siyasi liderler ve ülkedeki ekonomi ve enerji uzmanları, ülkenin enerji krizinin üstesinden gelmek için özellikle IP boru hattının (barış boru hattı) tamamlanması olmak üzere İran İslam Cumhuriyeti’nin potansiyel enerji kapasitesini kullanması gerektiğini her zaman vurguladılar.

Pakistanlı uzmanlar her zaman İmran Han hükümetini İran’dan gaz transferi projesini tamamlamak için etkili ve acil önlemler almaya çağırdılar.

Pakistan Başbakanı Imran Khan’ın Mayıs 2009’da İran’a ilk resmi ziyareti sırasında, iki taraf IP boru hattı projesi de ele alındı. İran’dan doğalgaz boru hattı projesini tamamlamaya kararlı olduğunu defalarca dile getiren İslamabad hükümeti, (tek taraflı ve baskıcı) ABD yaptırımlarından kaynaklanan uluslararası kaygıları da sözünü tutmanın önünde büyük bir engel olarak görüyor.

Pakistan’a giden İran doğalgaz boru hattının inşasının iki komşu ülkenin önemli projelerinden biri olduğunu belirtmekte fayda var. Aynı zamanda Tahran bu konudaki tüm yükümlülüklerini yerine getirebilmiş ve doğalgaz boru hattını Pakistan sınırına kadar getirmiştir. Projenin şimdi Pakistanlı yetkililerin çabalarıyla ve ülkenin ortak gaz sözleşmesindeki resmi vaatlerine bağlı kalarak hayata geçirilmesi bekleniyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

5 × five =