İran İsrail’e Ait Bir Gemiyi Vurdu

İran İsrail’e Ait Bir Gemiyi Vurdu

Hem ABD askeri yetkilileri hem de İranlı yetkililer, birkaç İran insansız hava aracının gemiyi hedef aldıklarını doğruladı.

BBC Persia’nın bildirdiğine göre, İran Devrim Muhafızları Birliği geçen cuma günü Körfez’de İsrail’e ait bir gemiye İHA ile saldırı düzenledi.

Devrim Muhafızları Ordusu Körfez’de işadamı Eyal Ofer’e ait olan İsrail gemisi Campo Meydanı’na Shahad 136 intihar uçağı fırlattığı bildirildi. Söz konusu gemi Zodiac Shipping Company’ye aitti.

Amerikalı askeri yetkililer ve diğer üst düzey askeri kaynaklar BBC Persia, nakliye gemisi Campo Meydanı’na saldırmak için İran’dan gelen birkaç dron sürat motorunun kullanıldığını söyledi.

İsrail’e ait tanker, Liberya bayrağı altında seyrediyor. Zodiac Shipping Company ve Birleşik Krallık’ta ve Yunanistan’da bulunan diğerleri ile ilişkilidir.

Campo Meydanı, İsrailli milyarder Eyal Ofer’in sahibi olduğu Zodiac Shipping ile bağlantılı olarak halka açık veri bankalarında listeleniyor.

Ancak Zodiac Shipping Company, BBC’ye Campo Square tankerinin Zodiac tarafından yönetilen filoya ait olmadığını ve geminin artık Yunanistan’daki Elston Company tarafından yönetildiğini söyledi.

Basra Körfezi güvenlik gerilimi

2018’de Basra Körfezi ve Umman Denizi’nde güvenlik olayları ve gerilimleri yeni zirvelere ulaştı. Çok sayıda petrol tankeri saldırıya uğradı ve ele geçirildi, ardından benzer nitelikte başka güvenlik olayları yaşandı. Saldırılar sıklıkla İran’la ittifak halinde olan ve sorumlu tutulan Yemen Ensarullah tarafından gerçekleştiriliyordu.

Ortadoğu’daki askeri kaynakların yanı sıra Amerikan askeri güçleri de cuma akşamı düzenlenen saldırıda Shahad 136 insansız hava aracının kullanıldığına inandıklarını bildirdi. BBC Persia’nın bildirdiğine göre, bu silah bölgedeki benzer saldırılarda kullanıldı ve Rusya tarafından Ukrayna savaşında kullanıldığı bildirildi.

İran ordusunun elinde böyle bir silahın bulunması düşnan tarafından büyük bir endişeyle karşılandı.

BBC, Campo Meydanı’ndaki petrol tankerine yönelik saldırının “İran’ın bölgedeki deniz taşımacılığına yönelik tehdit eylemlerinin yoğunlaşmasının bir işareti” olarak görülebileceğini bildirdi.

Campo Meydanı’na yapılan bu saldırı türünün ilk örneği değil. Zodiac Shipping ve Ofer’in son iki yılda saldırıya uğrayan üçüncü gemisi oldu.

Ofer’in gemilerine karşı yinelenen saldırılar

Aynı iş ortağıyla ilişkili diğer tankerler, Pacific Zicron ve Mercer Street petrol tankerleri aynı bölgede saldırıya uğradı. Hem Amerikalı hem de İsrailli yetkililer İran’ı bu saldırıları kışkırtmakla suçladı.

İran’ın Mercer Street tankerine düzenlenen ölümcül saldırının sorumluluğunu reddettiği bildirildi. İran ayrıca Pasifik Zicron saldırısından Siyonist propagandanın ve bir “medya skandalının” parçası olarak bahsetti.

Campo Meydanı’na yönelik saldırı haberinin ardından bir Suudi haber kuruluşu, benzer bir saldırının aynı bölgede ve aynı zamanda Birleşik Arap Emirlikleri’ne ait bir gemiye de yapıldığını iddia etti.

KAYNAK: The Jarusalem Post-Tercüme: İsrail Posta

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

19 − ten =