İran, İslam ülkeleri arasında kuantum teknolojisi üretiminde birinci sırada yer alıyor

İran, İslam ülkeleri arasında kuantum teknolojisi üretiminde birinci sırada yer alıyor

Web of Science veritabanı verilerine göre İran İslam Cumhuriyeti’nin kuantum teknolojisinin tüm alanlarındaki bilimsel üretimleri İslam ülkeleri arasında ilk sırayı aldı.

Kuantum teknolojisi dünya çapında sıcak bir konudur. 20. yüzyıldaki ilk kuantum devrimi, transistör gibi bileşenlerin yaratılmasına yol açtı ve bilgisayar yapımı ve ardından internet dünyasına girme gibi ileri bilgi işlem makinelerinin teknolojisinde büyük bir dönüşüme neden oldu. Geçtiğimiz yıllarda ABD yaptırımlarına rağmen İran bu bilimde birçok başarıya imza attı.

Parstoday bu bağlamdaki haberinde İslam Dünyası Bilim ve Teknoloji Atıf ve İzleme Enstitüsü (ISC) Başkanı Seyed Ahmed Fazelzade şunları söyledi: İran, kuantum teknolojisinin tüm alanlarında dünyada 8’inci, İslam dünyası ülkeleri arasında ise 1’inci sırada yer alıyor.

Fazelzade şunları ekledi: İran İslam Cumhuriyeti’nin 20 yıllık vizyon belgesine dayanarak, İran’ın kuantum teknolojisi alanında bilgiye dayalı yönetim avantajıyla, kuantum teknolojisinde bilgi ve yeni teknolojilerin genişletilmesi ve geliştirilmesi alanında yazılım ve donanım kapasitelerinin yanı sıra hükümet ve sivil toplum aktörlerinin etkin katılımı bölgede en üst konuma yerleştirilmelidir.

İslam Dünyası Bilim ve Teknoloji Atıf ve İzleme Enstitüsü Başkanı, küresel arenada kuantum teknolojisi alanında yoğun ve ağır rekabetin yaşandığını belirterek, “Çin kuantum üstünlüğü için 15 milyar dolardan fazla kredi ayırdı, Avrupa Birliği 7 milyar dolardan fazla, ABD ise 2 milyar dolara yakın yatırım yaptı.” Dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

19 − ten =