İran hamile kadın sağlığı alanında nasıl lider konuma geldi?
Son yirmi yılda dikkat çeken en önemli konulardan biri, İran’ın sağlık sisteminin bölge ve dünya ülkeleri arasındaki yeridir.
İran’ın sağlık sistemi, bölgedeki ve dünyadaki çoğu ülkeye kıyasla ayrıcalıklı ve önemli bir konuma sahiptir ve bu elverişli konum, İran’ın bölgedeki en önemli sağlık destinasyon ülkelerinden biri olmasının önünü açmıştır. Bu bağlamda İran’da son yıllarda hamile annelerin sağlığı konusunda önemli ilerlemeler kaydedildi. Anne ölüm oranlarında sağlanan önemli azalma ülkenin önemli kazanımlarından biridir ve bu bağlamda İran, anne ölüm oranlarını azaltma kalkınma hedeflerine ulaşabilen ender ülkelerden biridir. Sağlık ve Tıp Eğitimi Bakanı Muhammed Rıza Zafergandi, İran’ın hamile annelerin ölüm oranını azaltma konusunda dünyada ilk üç ülke arasında yer aldığını, bu onuru yıllarca süren sıkı çalışma ve çabanın sonucu olarak elde edildiğini söyledi.
İran Tıbbi Sistem Örgütü Başkanı Muhammed Reiszade de şunları söyledi: Dünya Sağlık Örgütü’nün 2030 hedefi, küresel anne ölüm oranını 100.000 canlı doğumda 70 vakanın altına düşürmektir. Oysa İran’da şu anki rakam her 100 bin doğumda 22’dir.
Bu ilerlemelerin İran hükümeti, sağlık merkezleri ve örgütlerin kapsamlı çabalarının sonucu olduğu açıktır. Alınan en önemli önlemlerden bazıları ise şöyle:
1- Sağlık altyapısının geliştirilmesi: Bu yönde sağlık merkezlerinin inşası ve donatılması çalışmaları yürütülüyor. Ülkenin farklı bölgelerinde, özellikle yoksun bölgelerde sağlık ve tıp merkezlerinin sayısını artırmak; merkezleri gerekli cihazlarla donatmak; hamile annelerin sağlık merkezlerinde bakımı için gerekli teşhis ve tedavi olanaklarının sağlanmasına çalışılıyor.
2- Tarama kampanyaları: tarama kampanyalında büyük önem taşıyan konulardan biri genetik hastalık taramasıdır; böylece fetüste genetik hastalıkları teşhis etmek için tarama testleri yapılıyor. Ayrıca bulaşıcı hastalıkların taramasına da büyük önem veriliyor, yani gebe annelerde hepatit ve AIDS gibi bulaşıcı hastalıkların erken teşhisi ve tedavisine çalışılıyor.
3- Eğitim ve bilgilendirme: bu bağlamda çalışma atölyeleri ve eğitim kursları düzenlenerek, Hamile annelere sağlıklı beslenme, doğum öncesi bakım, doğal doğum ve emzirme konusunda eğitim verildi. Bu doğrultuda hamile annelerin sağlığının önemi hakkında kamuoyunun farkındalığını artırmak için kitle iletişim araçları aracılığıyla bilgi yayıldı.
4- Doğal doğumun teşvik edilmesi: İran’da özellikle son 20 yılda doğal doğuma büyük destekler veriliyor. Böylece anneleri doğal doğum yapmaya teşvik etmek ve gereksiz sezaryen sayısını azaltmaya, çalışılıyor. Diğer yandan ebeler de eğitiliyor. Ebelerin güvenli doğal doğumlar gerçekleştirmeleri için bilgi ve becerilerini geliştirmeye çalışılıyor.
5- İlaç ve besin takviyelerinin ücretsiz dağıtımı: Demir ve folik asit takviyelerinin dağıtımı, gebe annelerde anemiyi önlerken diğer temel takviyelerin dağıtımı da gebe annelerin beslenme ihtiyaçlarını karşılıyor.
6- Kamu sağlık sigortası: Gebelik ve doğum masraflarının karşılanması ve ailelerin mali yükünün azaltılması ve sağlık hizmetlerine erişimin artırılması içi kamu sağlık sigortası programı yürütülüyor.
7- Beslenme programları: Yoksul bölgelerdeki hamile annelere gıda paketleri dağıtılırken annelerin hamilelik döneminde doğru beslenme konusunda farkındalıklarının arttırılması için sağlıklı beslenme eğitimleri veriliyor.
8- Emziren annelere destek: Bebeklerin 6 aylık olana kadar sadece anne sütüyle beslenmeyi teşvik etmek ve 2 yaşına kadar emzirmeye devam ettirmek, emzirmenin teşvik programlarından biridir. Bu bağlamda annelere doğru emzirme teknikleri konusunda eğitim veriliyor.
Sonuç olarak, İran’ın sağlık sisteminde, özellikle hamile kadınların sağlığı alanında konumunun iyileştirilmesi birçok fayda sağladı ve sağlamaya devam ediyor. İran’daki sağlık ve refah durumunun dikkate değer üstünlüğü, güçlü ve iyi desteklenen altyapı ve sağlık sistemi, İran’ı en itibarlı, erişilebilir, uygun fiyatlı ve güvenilir sağlık destinasyonlarından biri haline getirmiştir.