İran Fatih “360” füzesini test etti

İran Fatih “360” füzesini test etti

İran, İsrail’e ve Ortadoğu’nun birçok bölgesine ulaşabilecek bir füzeyi test ettiğini iddia ettiği bir kara kuvvetleri tatbikatı sırasında Körfez ve ABD-İsrail bağlarını vurdu.

İran bu hafta büyük bir kara kuvvetleri tatbikatı gerçekleştirdi. Tatbikata İktidar 1401 adı verildi. Tatbikatta, çöl ortamında büyük çaplı operasyonlar yürüten İran tankları ve zırhlı araçları sergilendi. Ülke ayrıca İran’ın on yıllardır uçmaya devam ettiği eski Bell ve Cobra Helikopterleri ile gece tatbikatları gerçekleştirdi. Raporlara göre tatbikatlar İsfahan vilayetinde gerçekleşti.

İran, 3.000 kilometre menzile sahip olduğunu iddia ettiği Fatih 360 adlı bir füzeyi test ettiğini iddia ediyor. Menzilin füzeye İsrail’e ulaşabilecek bir menzil vereceği iddia ediliyor. 175 kg’lık bir savaş başlığı taşıyor.

Nasrabad yakınlarındaki bir bölgeye ulaşan kara kuvvetleri arasında uzun tank ve araç kuyrukları vardı. Dronlar ve füzeler de kullanıldı.

İran’ın Fars News gazetesindeki uzun bir makale, İran’ın tatbikat sırasında gerçekleştirdiği farklı operasyon türlerinden bazılarını ayrıntılarıyla anlattı. Raporlara göre, “ordunun kara kuvvetlerinin son yıllarda yerel olarak elde edilen ve bu gücün hareketliliğini artırmada etkili bir rol oynayabilen ayırt edici özelliği, hareketliliğin artmasıdır.”

İran, “Son yıllarda, Ordu Hava Kuvvetleri gece görüş teknolojisini [yerel olarak] elde edebildi ve bu şekilde gerekli görevleri iyi bir şekilde yerine getirebildi” diyor. Geçmişte İran, görünüşe göre helikopterlerini sadece gün boyunca operasyonlarda uçurdu.

İran ayrıca, operasyonun helikopterler kullanan özel bir hızlı tepki gücü ve “Şafak” havadan karaya füzelerinin kullanılması gibi özel birimlerle büyük ölçekli koordinasyon içerdiğini söylüyor. Şu anda İran İslam Cumhuriyeti Silahlı Kuvvetleri Genelkurmay Başkanı olarak görev yapan İran İslam Devrim Muhafızları Ordusu askeri komutanı Muhammed Bagheri tatbikatlara katıldı. Devrim Muhafızları güçlerinin İran’ın düzenli ordusundan ayrı olduğunu belirtmek önemlidir. Bazı yönlerden, IRGC yeni teknolojiyi ilk önce ordudan önce alıyor. Bu nedenle kara kuvvetleri yeni ekipmanlardan yoksun kalma eğilimindedir.

İran raporlarına göre, helikopterler “ateşle ve havadan karaya füzeleri unutarak” başarıyla ateşleyebildi. Tatbikatların ikinci aşamasında İran, Mach 4’te seyahat edebilen Fatih 360 füzesi de dahil olmak üzere yeni füzeler test etti. Füzenin bu kullanımının doğrulanıp doğrulanamayacağı belli değildi, ancak İran yeni füzelerinin iyi çalıştığından emin görünüyor. Ayrıca Fajr-5 füzesini de ateşledi. İran’ın iddiasına göre El Fetih 360, yüksek doğruluk seviyelerine sahip ve bir hedefi izleyip yok edebiliyor.

“Fatih 360 füzesinin ilk atışı, bu füze 29 Nisan’daki geçit töreninde ilk kez sergilenirken gerçekleşti.”

Fars haberine göre Fatih 360 ilk kez kullanıldı. Raporda, füzenin stratejik hedeflere karşı kullanılacağı belirtiliyor. İranlı komutanlar, “Bu füzenin güdüm sistemi, her saniye birkaç uyduyla iletişim kuracak ve rotasını hemen düzeltecek şekilde. Ayrıca, bu füze 6 mermilik bir fırlatıcı ile ateşlenir ve bir rokettir; Uzun menzilli, doğru ve stratejik.” Bu, görünüşe göre roketlerin birçoğunun aynı anda ateşlenebileceği anlamına geliyor.

İran ve İsrail arasında artan gerilim

İran’ın Press TV’sine göre, kara kuvvetleri tatbikatı İsrail ile artan gerilimlerin ortasında gerçekleşti. İran devlet medyası, Körfez ülkelerini ABD güçlerine ev sahipliği yaptıkları için eleştirdi ve ABD Merkezi Komutanlığı’nın giderek artan bir şekilde İsrail’le birlikte çalıştığını iddia etti. İran, ABD, İsrail ve Körfez ülkelerinin ortaklığının “sonuçlarına” karşı uyarıda bulunduğunu söyledi.

Bu yeni İran tehditleri bağlamında, rejime yakın muhafazakar bir İran gazetesi olan Kayhan’ın genel yayın yönetmeni İranlı Hüseyin Şeriatmeri de Arap Birliği ve Körfez ülkelerini eleştirdi. Fars News’e göre, Bahreyn’in İran’ın bir parçası olduğunu iddia eden kışkırtıcı yorumlar da yaptı. Arap Birliği’nin “müdahalesinin” ardından, İran’ın “Bahreyn’in, Şah ile Amerikan ve İngiliz hükümetleri arasındaki yasadışı bir çatışma sırasında İran’dan ayrılan İran topraklarının bir parçası olduğuna” işaret ettiğini söyledi. Ve bugün Bahreyn halkının temel talebi, İran’dan ayrılan bu eyaletin anavatanına, yani İslami İran’a geri dönmesidir. İran’ın ve ayrıldığı eyaletin halkının bu devredilemez hakkının göz ardı edilmemesi ve göz ardı edilemeyeceği açıktır.” Ayrıca BAE’yi de eleştirdi ve Arap Birliği’nin tartışmalı birkaç ada hakkındaki yorumlarını reddetti.

Onun yorumları, İran Dışişleri Bakanlığı’nın Arap Birliği dışişleri bakanları toplantısının açıklamasının içeriğini kınadığı sırada geldi. “Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kanaani, bu tür açıklamaların yayınlanmasının, söz konusu ülkelerin bazılarının bölgedeki gelişmelerin seyri konusunda doğru bir anlayış eksikliğini gösterdiğini ve Batı Asya bölgesinin gerçeklerini görmezden geldiğini söyledi. Açıklamada yer alan iddiaları reddeden Kanaani, İran’ın tüm eylemlerinin ülkenin toprak bütünlüğü üzerinde egemenlik kurma çerçevesinde olduğunu söyledi ve diğer tarafların bu konudaki müdahalesini kınadı.” dedi.

Kara kuvvetleri tatbikatının genel bağlamı ve Bahreyn ve BAE’ye karşı kışkırtıcı yorumlar; İran’ın yanı sıra İran’a olası bir çatışmaya veya gerilimin artmasına hazırlanan yeni bir füze noktasını test ediyor. Bu, İran anlaşması görüşmelerinin ortasında geliyor.

İran, ABD-İsrail ilişkileri ve ayrıca İbrahim Anlaşması’nın imzalanmasından iki yıl sonra Körfez-İsrail ilişkileri hakkındaki görüşlerini açıkça iletiyor. İran devlet medyası, İsrail’i Körfez’den İran’a “casusluk yapmakla” suçladı.

İran’ın kara kuvvetleri tatbikatı, İran’ın kara kuvvetleriyle giderek daha fazla koordine olabileceğini ve füzelerini, insansız hava araçlarını ve helikopterlerini uyum içinde kullanabileceğini göstermek için tasarlandı.

KAYNAK: Ajanslar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

5 × 4 =