İran Büyükelçisi Türkiye ile kapsamlı ilişkiler geliştirmenin önemini vurguladı

İran Büyükelçisi Türkiye ile kapsamlı ilişkiler geliştirmenin önemini vurguladı

Salı günü İran İslam Cumhuriyeti’nin Ankara Büyükelçiliği, Cumhurbaşkanı, Dışişleri Bakanı ve berberindekilerin helikopter kazasında şehadetlerinin 40’ıncı günü münasebetiyle “Cumhurbaşkanı Şehid Reisi yönetiminin komşuluk politikasının değerlendirilmesi” konulu bir toplantı düzenledi.

ISNA’nın bildirdiğine göre, TBMM temsilcileri, siyasi partilerin lider ve temsilcileri, şahsiyetler, aydınlar ve Türk medya mensuplarından oluşan bir grubun katılımıyla gerçekleştirilen bu toplantıda; Konuşmacılar İran-Türkiye ilişkileri, Batı Asya ve Avrasyacılık, İslam dünyası ve Filistin gibi konuları gündeme getirdi.
İran’ın Ankara Büyükelçisi Muhammed Hasan Habibullahzade, bu törende hizmet şehitlerini anarken, dost ve kardeş ülke Türkiye ile çok yönlü ilişkilerin geliştirilmesinin önemine vurgu yaparak, İran İslam Cumhuriyeti’nin komşuluk politikasının en belirgin yönlerine dikkat çekti.
Komşuluk politikasının, ikili ve çok taraflı etkileşim ve alışverişleri yoğunlaştırmak, kültürel ilişkileri ve karşılıklı güveni geliştirmek amacıyla komşuluk olanaklarını kullanma iradesi ve planlamasından oluştuğunu belirterek İran ile Türkiye arasındaki ikili ilişkilerin geliştirilmesine yönelik bazı özellikleri ve planları sıraladı.
Türkiye Büyük Millet Meclisi Türkiye-İran parlamenter dostluk grubu başkanı Kayhan Türkmenoğlu, konuşmasında İran’da 14’üncü cumhurbaşkanlığı seçimi için başarılar dileyerek, İran’ın merhum cumhurbaşkanının Türkiye’ye son ziyaretine atıfta bulunarak, İran ve Türkiye arasında, özellikle ticaret ve turizm alanlarında çok yönlü ilişkileri genişletme ihtiyacını vurguladı.
Saadet Partisi Milletvekili ve Uluslararası Başkan Yardımcısı Mustafa Kaya, merhum cumhurbaşkanının Filistinlilerin haklarının sağlanmasındaki rolünü hatırlatarak, Türkiye’nin terörle mücadelede kararlı olduğunu söyledi.
İmam Humeyni’nin -ra- sözlerine atıfta bulunan Kaya, Filistin’in galip geldiğini ve İran’ı da Filistin ve Gazze’yi destekleyen ülkelerden biri olarak değerlendirdi.
Eski Türkiye Kültür Bakanı Namık Kamal Zeybek de, İslam dünyasının birliğinin gerekliliğini vurgulayarak, İran ve Türkiye’nin sadece dost değil, iki kardeş ülke olduğunu vurguladı ve İran’ın emperyalizme karşı savaşan bir ülke olduğunu söyledi.
Vatan Partisi başkan yardımcısı Korkamaz Can da, şehitlerin şehadetinden dolayı taziyelerini sunarak, Şehit Reisi ve iş arkadaşlarının Amerikan emperyalizmine ve Siyonist İsrail’e karşı mücadeledeki çabalarına değindi ve yeni Asya medeniyetinin oluşumunda İran ve Türkiye’nin ortak görevleri olduğuna dikkat çekti.
Törenin sonunda şehit cumhurbaşkanının biyografisinin tanıtılmasının yanı sıra kitabın Türkçe yayıncısı ve çevirmeni Celil Zengin’e övgü ve teşekkür edildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

eleven + twelve =