İran, ABD’nin Irak ve Suriye’ye yönelik saldırılarını kınadı

İran, ABD’nin Irak ve Suriye’ye yönelik saldırılarını kınadı

İran’ın BM büyükelçisi ve daimi temsilcisi, Güvenlik Konseyi toplantısında İran’ın, ABD’nin Irak ve Suriye topraklarına yönelik askeri saldırılarını şiddetle kınadığını belirtti.

İranpres haber ajansının bildirdiğine göre Emir Said İrevani, dün (Pazartesi günü) Güvenlik Konseyi’in “Uluslararası barış ve güvenliğin tehdidi” başlıklı toplantısında ABD’nin Suriye ve Irak’a yönelik saldırılarına ilişkin şunları söyledi: “Amerikan askeri saldırısı yasa dışı ve haksızdır ve uluslararası hukukun normlarını ve temel ilkelerini, BM tüzüğünü, özellikle de tüzüğün 2. maddesinin 4. bölümünü açıkça ihlal etmektedir ve aynı zamanda Irak ve Suriye’nin toprak bütünlüğünün, egemenliğinin ve siyasi bağımsızlığının da açık bir ihlalidir.”
İran İslam Cumhuriyeti’nin BM’deki en kıdemli diplomatı şunları ekledi: 
“İran ayrıca, BM tüzüğünün ve uluslararası yasaların açık bir ihlali olan, ABD ve İngiltere’nin Yemen’e yönelik ortak askeri eylemlerini de güçlü bir şekilde kınıyor. Buna ilaveten ABD ve İngiltere, Güvenlik Konseyi’nin 2722 sayılı Kararını açıkça kötüye kullanmıştır.”
İrevani sözlerinin devamında şu vurguda da bulundu:”Bölgedeki tüm direniş grupları bağımsız olup, kararlarının ve eylemlerinin motivasyonu, uluslararası hukuk kapsamındaki meşru haklarına dayanmaktadır ki bu Amerika’nın topraklarındaki yasadışı varlığına tepki olarak, Gazze’deki soykırımın durdurulması ve Filistin topraklarının işgalinin sona erdirilmesi yönündedir. Dolayısıyla bu eylemleri İran’a veya onun silahlı kuvvetlerine atfetmeye yönelik herhangi bir girişim yanıltıcı, temelsiz ve kabul edilemezdir. İran’ın Irak ve Suriye’deki üslerinin saldırıya uğradığı yönündeki iddialar asılsız olup, yalanlanmaktadır. Bu tür iddialar, dikkatleri Amerika’nın saldırgan eylemlerinden uzaklaştırmak için ileri sürülüyor.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

three × 3 =