İngiltere, büyükelçiliğini Kudüs’e taşımayı tartıyor

İngiltere, büyükelçiliğini Kudüs’e taşımayı tartıyor

Üst düzey bir İsrailli yetkili, bu konuda görüşen başbakanların umutlu olduğunu söyledi.

İngiltere Başbakanı Liz Truss, iki liderin New York’taki Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun oturum aralarında bir araya geldiği İsrailli mevkidaşına yaptığı açıklamada, Birleşik Krallık’ın büyükelçiliğini Kudüs’e taşımayı düşündüğünü söyledi. 

Konu, bir İngiltere Başbakanlık Sözcüsü tarafından doğrulandı ve Truss’un , İngiliz Gazetesi Telegraph’taki bir rapora göre, Lapid ile “İsrail’deki İngiliz Büyükelçiliği’nin şu anki yerinin gözden geçirilmesi” hakkında konuştuğunu söyledi.

İsrail haberle ilgili yorum yapmadı. Görüşmelerinden önce, üst düzey bir İsrailli yetkili, Lapid’in Truss’un gerçekten bu konuda ilerleyeceğinden umutlu olduğunu ve konuyu onunla gündeme getirmeyi planladığını söyledi.

Bir aylık Başbakan olan Truss, Ağustos ayında İsrail’in Muhafazakar Dostları’na Downing Caddesi’ne girer ve başbakan olursa böyle bir hareketi düşüneceğini söylemişti.  

Hareket, İngiliz dış politikasında Kudüs’e ilişkin bir siyaset değişikliğine işaret edecek. Uluslararası toplum, ihtilafa iki devletli bir çözüm bulunana kadar Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanımaya isteksizdi. İsrail’deki yabancı elçiliklerin çoğu Tel Aviv’de bulunuyor.

ABD eski başkanı Donald Trump, ülkesinin büyükelçiliğini Kudüs’e taşıdığında İsrail’in başkenti Kudüs’le olan bağlantısını güçlendirmek için harekete geçti. Bunu sadece Guatemala, Honduras ve Kosova izledi. 

Büyük Britanya bir dünya gücü olduğu için, İngiltere’nin büyükelçiliğini yeniden yerleştirmesi özellikle önemli olacaktır.

Siyonist başbakan Lapid, Truss ile İran hakkında da konuştu. Onu feshedilmiş İran anlaşmasını terk etmeye ve İslam Cumhuriyeti’nin nükleer bir devlet olmasını engelleyecek daha iyi bir anlaşma için Tahran’la görüşmelere başlaması için çağırdı.

KAYNAK: İsrailpost.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

13 − two =