Hint Okyanusu Ekonomik Ve Stratejik İş Birliğinin Merkezi Haline Gelmeli

Hint Okyanusu Ekonomik Ve Stratejik İş Birliğinin Merkezi Haline Gelmeli

Acilnews’in yabancı basına dayanarak sunduğu habere göre; İran İslam Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Seyyid Abbas Arağçi, bugün Umman’ın başkenti Maskat’ta düzenlenen 8. Hint Okyanusu Konferansı’nda yaptığı konuşmada, Hint Okyanusu’nun küresel gelişmelerdeki önemini vurguladı, bu bölgede sürdürülebilir ekonomik ve güvenlik iş birliğinin kurulmasının gerekliliğinden söz etti ve İran’ın liman ve ulaşım rotalarının geliştirilmesinde “deniz merkezli” politikasını vurguladı.

Habere göre, İran İslam Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Seyyid Abbas Arağçi, Umman’ın başkenti Maskat’ta düzenlenen 8. Hint Okyanusu Konferansı’nda yaptığı konuşmada, Hint Okyanusu’nun uzun zamandan beri sadece bir ticaret yolu değil, aynı zamanda medeniyetler ve milletler arasında bir köprü olduğunu belirtti. Araghchi, dünyada hızlı ekonomik ve teknolojik gelişmeler yaşandığını belirterek, bu bölgenin sadece bir geçiş güzergahı değil, stratejik ve ekonomik iş birliğinin merkezi haline gelmesi gerektiğini vurguladı.

İran İslam Cumhuriyeti’nin coğrafi konumu ve 5 bin 800 kilometreden fazla kıyı şeridine sahip olması nedeniyle “deniz odaklı” politikayı stratejik öncelik haline getirdiğini, limanların ve deniz ulaşımının geliştirilmesini ulusal bir yükümlülük olarak gündemine aldığını aktardı.

Arağçi ayrıca Makran sahilinin hayati rolüne işaret ederek, bu bölgeyi İran ve bölgenin gelecekteki ekonomik merkezi haline getirmeyi planladıklarını duyurdu. Makran’ın kalkınması için yerel ekonomilerin güçlendirilmesi, yenilenebilir enerji altyapısının geliştirilmesi, uluslararası koridorların tamamlanması ve yurt içi ve yurt dışı yatırımların çekilmesi olmak üzere dört temel hedef belirledi.

İran Dışişleri Bakanı da deniz güvenliğinin önemine vurgu yaparak, deniz güvenliğinin bölgesel iş birliğinin sonucu olması gerektiğini ve bölge ötesi güçlerin jeopolitik rekabetlerinden etkilenmemesi gerektiğini söyledi. Son olarak, çok taraflı işbirliği ihtiyacını vurguladı ve bölgesel ülkeleri ortak kalkınma için mevcut fırsatlardan yararlanmaya çağırdı.

Arağçi, konuşmasının sonunda bu konferansın bölgesel işbirliğinde yeni bir dönemin başlangıcı olmasını umduğunu belirterek, “bölünme” yerine “işbirliğinin”, “yıkıcı rekabetin” yerine “kalkınmanın” geleceğini söyledi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

six + thirteen =