Hindistan Mahkemesi Okullarda Başörtüsü Yasağını Onayladı

Hindistan Mahkemesi Okullarda Başörtüsü Yasağını Onayladı

Acilnews’in yabancı basına dayanarak sunduğu habere göre; Hindistan’da bir mahkeme güney eyaletindeki sınıflarda başörtüsü takılmasına ilişkin yasağı onayladı ve bu ülke çapında büyük bir Müslüman nüfusun ilk örneği olabilir.

Reuters’e göre, yasak geçen ay bazı Müslüman öğrenciler ve ebeveynleri tarafından yaygın protestoların yanı sıra Hindu öğrencilerin misilleme eylemleriyle karşılandı. Yasağı eleştirenler, bunun ülkenin ağırlıklı olarak Hindu nüfusunun yaklaşık yüzde 13’ünden oluşan bir topluluğu marjinalleştirmek için başka bir hareket olduğunu söylüyor.

Güney Hindistan’daki Karnataka Yüksek Mahkemesi’nden Kıdemli Yargıç Rito Raj Awasti bir kararında şunları söyledi: “Müslüman kadınların başörtüsü kullanmasının İslam’daki büyük dini görevlerin yerine getirilmesinin bir parçası olmadığı sonucuna vardık!”

Hükümetin üniforma kullanma politikası hakkında yorum yapma yetkisi var. Okulların tek tip düzenlenmesinin, öğrencilerin itiraz edemeyecekleri bir anayasal kısıtlama olduğuna inanıyoruz.

Karardan önce devlet yetkilileri okulları ve kolejleri kapattı ve olası sorunları önlemek için halka açık toplantılara kısıtlamalar getirdi.

Ülke genelinde binlerce Müslüman öğrenciyi temsil eden Hindistan’daki İslami Öğrenci Örgütü, bugünkü kararın daha fazla devlet okullarında başörtüsü yasaklamasına yol açacağından endişe duyduğunu söyledi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

four × five =