Hamas’tan İsrail’in ateşkese yanaşmamasına tepki: En başa dönüyoruz

Hamas’tan İsrail’in ateşkese yanaşmamasına tepki: En başa dönüyoruz

Arabulucularla görüşen Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye, İsrail ordusunun Gazze, Refah ve diğer bölgelere saldırıları yoğunlaştırmasının, ateşkes için gerçekleştirilen müzakere sürecini başlangıç noktasına döndüreceğini belirtti.

Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye, İsrail ordusunun Gazze’deki katliamları ve Filistin halkını göç etmeye zorlaması devam ederken, arabulucularla acil temaslar yürütüyor. Heniyye, görüşmeler sırasında Gazze, Refah ve diğer kentlerde yaşananların felaket niteliğindeki yansımaları konusunda uyarıda bulundu.

MÜZAKERE’NİN BAŞARISIZLIĞI İSRAİL’İN SUÇU

Müzakere sürecinin başarısız olması konusundaki sorumluluğunun tamamen İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile ordusuna ait olduğunu vurgulayan Heniyye, Gazze, Refah ve diğer yerlerde yaşananların müzakere sürecini başlangıç noktasına döndüreceğini söyledi.

İsrail ordusunun dün Gazze kent merkezinin güneybatısında düzenlediği saldırıda onlarca kişi hayatını kaybetti ve çok sayıda kişi yaralandı; binlerce Filistinli de yerinden oldu.

Ayrıca İsrail askerleri, güneydeki Refah kenti başta olmak üzere Gazze Şeridi’nin çeşitli bölgelerini havadan ve karadan vurmaya devam ediyor.

Esir takası konusunda anlaşmaya varılması, ateşkesin sağlanması için Tel Aviv ile Hamas arasında gelecek günlerde Mısır ve Katar’ın arabuluculuğunda dolaylı müzakerelerin tekrar yapılması bekleniyor.

İSRAİL HEYETİ KAHİRE’YE GİTMİŞTİ

İsrail İç İstihbarat Teşkilatı Şin-Bet’in (Şabak) Direktörü Ronen Bar liderliğindeki İsrailli müzakere heyeti, esir takası müzakereleri ve Refah Sınır Kapısı’nın idaresi hakkındaki görüşmelere katılmak üzere geçtiğimiz gün Mısır’a gitmişti.

Ayrıca Gazze’de ateşkes için müzakerelerin yeni turu öncesinde ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) Direktörü William Burns liderliğinde bir heyetin Mısır’a ulaştığı bildirilmişti.

Hamas ise İsrail’in Gazze Şeridi’ne saldırılarını durdurmak için anlaşmaya varmak adına olumlu ve esnek bir tutum sergilediklerini, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun ise müzakerelerin önündeki engelleri artırdığını belirtmişti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

11 + 1 =