Hamas-Rusya ilişkilerinde neden ve hedefler

Hamas-Rusya ilişkilerinde neden ve hedefler

Hamas, diplomatik ve uluslararası statüsünü iyileştirmek ve Filistin davasına fayda sağlayacak her fırsata yatırım yapmak için çalışıyor.

Filistin diplomasisinin uluslararası düzeyde bir zayıflık ve nüksetme durumuna tanık olduğu, Filistin dış politikasının izlenen zayıflığı ve genel olarak uluslararası ilişkiler yönünün ihmal edilmesi nedeniyle Filistin davasını olumsuz etkilediği bir dönemde. Bu, İsrail’e ittifaklar kurarken ve Filistin halkına en yakın olanlarla ilişkileri normalleştirirken bu hassas sinirle oynama fırsatı verdi. Her zaman Filistin davasının yanında yer alan ve İsrail işgalinin terörizmini kınayan birçok Arap, Afrika ve Asya ülkesiyle ilişkileri normalleştirmeyi başardı.

Bu arada Hamas, diplomatik ve uluslararası statüsünü iyileştirmek ve Filistin davasına fayda sağlayacak her fırsata yatırım yapmak için çalışıyor. Bu bağlamda, Hareket’ten bir heyet, yakın zamanda Rusya Dışişleri Bakanlığı tarafından davet edildikten sonra Rusya’yı ziyaret ediyor. Bu ziyaret, Rus yetkililerle, Filistin davasının gelişmeleri, özellikle Kudüs ve Gazze’nin İsrail işgalinin çaldığı ve kendi çıkarları için pazarladığı gazla ilgili çabaları çerçevesinde, bir dizi dosya hakkında görüşmeler yapmak için gerçekleşiyor. Hareketin çabalarını, 14 Nisan’da yayınlanan ve İsrail’in Filistin topraklarını işgalini yasadışı olarak tanımladığı Rusya Dışişleri Bakanlığı’nın pozisyonu üzerine inşa ettiği açıktır.

Bütün bunlar, Hamas’ı, Filistin halkının haklarıyla aynı hizada olan ülkeleri ve örgütleri çekmek için uluslararası ilişkiler dosyasına daha fazla dikkat etmeye ve ardından işgalin boynundaki ilmiği sıkmak ve yerel, bölgesel ve uluslararası olarak boykot etmek amacıyla ittifaklar kurmaya ve dost ülkelerin popüler enerjilerini harekete geçirmeye itti. Bu durum, işgalle ilişkisi olan veya olmayı düşünen ülkelerin karar ve politikalarında, kendilerine doğru imaj aktarıldıktan ve işgalin gerçek yüzünün maskesi düşürüldükten ve Filistin halkına karşı işlediği suçlar teşhir edildikten sonra bir gerileme hali yaratabilir.

Hamas, Hareket ve Filistin davasıyla müttefik dost ülkeler ve müttefiklerle ilişkileri güçlendirmek ve yurtdışında stratejik ittifaklar kurmak için doğru zamanı seçmekte haklıydı. Ayrıca, ortak komuta odasında çeşitli direniş, ulusal ve İslami gruplarla güçlü bir iç ittifak tabanı kurmayı başardı. Bu, İsrail’in onları zayıflatmak için bölme girişimlerine rağmen, geçen ay Gazze Şeridi’ne yapılan son saldırıda olduğu gibi. Direniş, birleşik bir cephe olduğunu kanıtladı; işgalin, çevresinin genişlemesinden korktuğu için arabulucular aracılığıyla derhal ateşkes istemesi gerçeğiyle kanıtlandı.

Hamas’ın Rusya ile dostane ilişkiler kurmasının belki de en önemli hedefleri, birincisi, Hareket’in Rusya ile ilişkilerinin meşruiyetinin uluslararası güçlerden biri tarafından tanınmasıdır. İkincisi, Hareketi şeytanlaştırmaya ve BM Güvenlik Konseyi aracılığıyla “terörist” bir hareket olarak sınıflandırmaya yönelik her türlü girişimi çürüten bir tanıklık işlevi görüyor, ABD’li yetkililer tarafından bazen belirtildiği gibi ve Rusya’nın engellemede rol oynadığı Hareketi kriminalize etmeye yönelik son karar tasarısında olduğu gibi. Üçüncü olarak, Hareket, Rusya’nın işgalin Hareketi kınamak ve Amerikan vetosuyla yüzleşmek için herhangi bir projesini engellemesini istiyor. Dördüncüsü, Hareket, Gazze ablukasının sona erdirilmesinde ve sakinlerinin acılarının hafifletilmesinde Rusya’nın rolüne güveniyor. Hareket, Rusya’nın Filistin uzlaşma dosyasındaki rolüne de önem veriyor.

KAYNAK: İsrailpost.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

14 − twelve =