Hamas ile Fetih, “Ulusal Barış” hükümetinin kurulması için anlaştı

Hamas ile Fetih, “Ulusal Barış” hükümetinin kurulması için anlaştı

Fetih ve Hamas’ın Nisan ayında Pekin’ın aracılığı ve evsahipliğiyle ortak görüşmelere başladığına dair haberlerin duyurulmasının ardından, iki Filistinli taraf bu hafta Pekin’de Gazze’de Ulusal Barış Hükümetinin Kurulması için “Pekin Bildirisi”ne imza attılar.

Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi bugün yaptığı açıklamada, 14 Filistinli grup arasında yapılan anlaşmanın önemli noktasının, savaş sonrasında Gazze’nin yönetilmesi için geçici ulusal barış hükümetinin kurulması olduğunu belirtti.
Çin Merkez Televizyonu da, Fetih ve Hamas olmak üzere iki büyük Filistinli Hareket’ın Gazze’nin yönetilmesi için ulusal barış hükümetinin kurulması için “Pekin Bildirisi”ni imzaladıklarını bildirdi.
Wang Yi ayrıca, Fetih ve Hamas liderlerinin Salı günü Pekin’de bir basın toplantısı düzenleyeceğini kaydetti. 
Öte yandan, İslami Direniş Hareketi (Hamas) Ulusal İlişkiler Birimi Başkanı ve Siyasi Büro Üyesi Husam Bedran, Pekin Bildirisi’nin Filistin ulusal birliğini sağlama yolunda olumlu bir adım olduğunu vurguladı.
Bedran, bugün (23 Temmuz Salı) yaptığı basın açıklamasında, bildirinin öneminin yer ve ev sahibi ülkeyle de ilişkisinin olduğunu, bu ülkenin uluslararası ağırlığı ve Filistin davasına sağlam desteğiyle bilinen Çin Halk Cumhuriyeti olduğunu belirtti.
Bedran, bu bildiriyi elde etmek için Çin’in harcadığı büyük çabaları takdirle karşıladığını ifade etti. Çin’in bu yolda ilk kez kendi ağırlıkları ve konumları ile hareket ettiğini belirten Bedran Filistinliler olarak ABD’nin Filistin davası konusundaki tek taraflı politikalarıyla başa çıkmak için bu tür bir desteğe ihtiyaç duyduklarını, ABD yönetiminin, herhangi bir iç Filistin ulusal uzlaşmasına karşı durmakta ve işgalin Filistin halkına karşı işlediği suçlarda tamamen taraf ve hatta ortak olduğunu ifade etti.
Hamas üyesi, bu bildirinin özellikle Gazze Şeridi’nde Filistin halkına yönelik bir soykırım savaşının sürdüğü önemli bir dönemde yayınlandığını belirtti.
Bildirinin içeriğinin net olduğunu ve dünden beri medyada dolaşan söylentilerden farklı olduğunu dile getiren Bedran, Pekin’deki toplantıya katılanların Gazze Şeridi’nde bu direnişi ve kararlılığı sergileyen Filistin halkını selamladıklarını ve işgale karşı doğal haklarını savunan Filistin direnişini takdir ettiklerini söyledi.
Bedran, savaşın ve vahşi saldırının sona erdirilmesine ilişkin Filistin talepleri üzerinde anlaşma olduğunu, bu taleplerin de ateşkes, işgal güçlerinin Gazze Şeridi’nden tamamen çekilmesi, insani yardım yollarının açılması ve bölgenin yeniden inşası olduğunu vurguladı.
Hamas üyesi Bedran, anlaşmanın en önemli noktalarının, Gazze ve Batı Şeria’da Filistin halkının işlerini yönetecek, yeniden inşa çalışmalarını denetleyecek ve seçimler için uygun ortamı hazırlayacak bir Filistin ulusal uzlaşı hükümetinin kurulması olduğunu, bunun Hamas’ın savaşın başlamasının ilk haftalarından itibaren çağırdığı ve önerdiği bir tutum olduğunu belirtti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

6 − five =