Haaretz: İsrail hapishaneleri ‘kara delik’, onlarca tutuklu kayıp

Haaretz: İsrail hapishaneleri ‘kara delik’, onlarca tutuklu kayıp

İsrail gazetesi Haaretz, İsrail hapishanelerinde Filistinli tutsakların akıbetine dair çarpıcı bir habere yer verdi. Haberde, savaşın başlangıcından bu yana onlarca Filistinlinin gözaltında yaşamını yitirdiği, ailelerin ise bu ölümler hakkında bilgi alamadığı vurgulandı.

İsrail’in önde gelen gazetelerinden Haaretz, İsrail hapishanelerinde tutulan Filistinli tutsakların karşı karşıya kaldığı zorluklara dikkat çekti.

Haberde, Gazze Şeridi’ndeki operasyonlar sırasında gözaltına alınan Filistinlilerin birçoğunun izinin kaybolduğu ve ailelerinin bu kişilerin durumuna dair hiçbir bilgiye ulaşamadığı belirtildi.

Gazetenin haberine göre, savaşın başlangıcından bu yana İsrail hapishanelerinde onlarca Filistinli tutsak hayatını kaybetti.

Bu durum, tutsakların nerede ve hangi koşullarda yaşamını yitirdiği konusunda ciddi sorulara yol açtı.

Haberde, iki çarpıcı vaka öne çıktı:

31 yaşındaki Muaz Halid Muhammed Rayan, 21 Ekim 2023’te Gazze’nin kuzeyinde felçli bir şekilde tutuklandıktan yaklaşık 10 gün sonra yaşamını yitirdi.

İsrail makamları, Rayan’a yöneltilen suçlamaları açıklamazken, ailesine ölüm haberini 2 Kasım’da verdi. Daha sonra Rayan’ın Sde Teman gözaltı merkezinde hayatını kaybettiği ortaya çıktı.

35 yaşındaki Muhammed Abdurrahman İdris, 25 Ağustos’ta tutuklandı ve geçen hafta Ofer Cezaevi’nde ölü bulundu.

Ailesine, hücresinde baygın halde bulunan İdris’in yapılan müdahalelere rağmen kurtarılamadığı bildirildi.

Her iki olayda da İsrail ordusu ve rejimin Ceza İnfaz Kurumu, sorumluluğu birbirine yüklerken, ölüm nedenleri hakkında açıklama yapılmadı.

Ayrıca, haberin devamında, mart ayında tutuklanan bir baba ve oğlunun da benzer şekilde kaybolduğu, ailelerinin Yüksek Mahkeme’ye başvurması sonrası İsrail makamlarının ölüm haberini verdiği kaydedildi.

Mahkeme, bu durumu “bir hata” olarak nitelendirdi.

İsrail Yüksek Mahkemesi’nin, tutukluların kaybolmasıyla ilgili sorumluluğu aklayan bir mekanizma işlevi gördüğünü vurgulayan Haaretz, insan hakları örgütlerinin bu konuda yaptığı başvuruların ise sistematik şekilde reddedildiğine dikkat çekti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

11 − 3 =