Filistin direnişine yönelik cinsel saldırı iddiaları tek tek çürütülüyor

Filistin direnişine yönelik cinsel saldırı iddiaları tek tek çürütülüyor

Intercept, Hamas’ın İsrailli esirlere cinsel saldırıda bulunduğuna dair yayımladığı yalan haberle ilgili iç tartışmalar da dahil olmak üzere New York Times’ın haberine dair kurumdaki iç tartışmaları aktardı.

Intercept’in haberine göre New York Times, Hamas’ın İsrailli yerleşimcilere ve esirlere cinsel saldırıda bulunduğuna ilişkin meşhur podcast bölümünü, ortaya koydukları haberin doğruluğu konusunda bir iç anlaşmazlığın ortaya çıkmasının ardından yayından kaldırdı. 

Pulitzer ödüllü Jeffrey Gettleman tarafından kaleme alınan habere dayanan bölüm 9 Ocak’ta yayınlanacaktı.

Haber, Filistin direnişinin 7 Ekim’den bu yana kadın esirlere yönelik cinsel saldırı ve tacizi ‘nasıl silah olarak kullandığına’ ilişkin iddiaları ayrıntılı bir şekilde ele alıyordu. 

Gazete çalışanları aşağı yukarı aynı anda iki e-posta aldı: Biri Genel Yayın Yönetmeni Joe Kahn’dan gelen ve anlatının haberleştirilmesini selamlayan e-posta, diğeri ise çalışanları, kuruma zarar verecek ve ihmallerini vurgulayacak iç tartışmalara girmemeleri konusunda uyaran e-posta. 

Çalışanlar sorunun, büyük ihtimalle yalan anlatılar ve haberlerden, özellikle de İsrailli kadınların Hamas tarafından cinsel istismara uğradığına dair yalan anlatıdan kaynaklandığı teorisini ortaya attı.

Bununla birlikte, yazı hem içeriden hem de dışarıdan ciddi şekilde kötülenmeye başlayınca, The Daily podcast yapımcıları orijinal bölümü askıya almak zorunda kaldı.

Farklı bir senaryo yazıldı ve kabul edildi; bu senaryo, olayların nasıl ifade edildiğine dair belirsizlik ve muğlaklığa imkan sağlayan farklı bir tonla katmanlandırıldı.

Yeni senaryo bir belirsizlik ortamına izin verecek ve açık uçlu tartışmalara olanak tanıyan sorular soracaktı. Haberle ilgili hiçbir şey kesin olmayacak ve artık aktarılan bir gerçek olarak uydurulmayacaktı. 

Yapımcılar, cinsel saldırı haberini bir gerçek olarak sunmaya daha fazla odaklanan orijinal senaryoyu mu geri getirecekleri yoksa gazetenin kararsız haberciliği hakkında soru işaretleri yaratabilecek yumuşatılmış anlatıyı mı kullanacakları konusunda çelişkili bir çıkmaza düştükleri için yeni bölüm için henüz kesin bir yayın tarihi belirlenmedi.

Bu arada, orijinal haberin yazarı, içeriğe ‘güvenilirlik’ kazandırmak için fikri takip yapılacağını açıkladı. 

Tartışma aynı zamanda çalışanları da haberle ilgili görüşlerini bildirmeye teşvik etti: Bir editör, yayın sırasında yapılan yanlışlar için hesap vermeyen yayın kurulundan duyduğu hayal kırıklığını dile getirerek “Haber daha fazla doğruluk kontrolü ve çok daha fazla haberciliği hak ediyordu. Diğer sayısız habere uygulanan temel standartlar bu haber için de geçerli olacaktı,” dedi.

Bununla birlikte, birden fazla hesap, yayımlanan haberin çeşitli boşluklar taşıdığını tespit etti. 

Press TV’nin İsrail medyasına dayandırdığı habere göre, direnişin cinsel şiddet uyguladığı iddialarına ilişkin 7 Ekim tarihli New York Times haberinde adı geçen önemli bir davaya müdahil olan İsrailli aile, muhabirlerin ifadelerini manipüle ettiğini ileri sürerek yayımlanan haberi reddetti.

Haberin önemli bir bölümü, yaklaşık üçte biri, Abduş ailesine ayrılmıştı. Ailenin kızı Gal, Aksa Tufanı Operasyonu sırasında sık sık ‘siyah elbiseli kadın’ olarak anılıyordu.

Haberde özellikle Gal’in cinsel saldırıya maruz kaldığı iddiası vurgulanıyordu. Haber, Eden Wessely tarafından 8 Ekim tarihinde çekilen ve daha sonra sosyal medya hesaplarında paylaşılan görüntülere dayanıyordu.

Haberin yayımlanmasından bir gün sonra Yedioth Ahronoth gazetesi, Gal’in ailesiyle bir röportaj yaptı.

Gal’in anne ve babası, Gal’in tecavüze uğradığı iddiasını destekleyen hiçbir kanıt bulunmadığını vurgulayarak, gazetenin muhabirlerinin kendileriyle sahte iddialarla röportaj yaptığını ileri sürdüler.

Ailesi, American Daily’deki makale yayınlanana kadar cinsel saldırı konusundan haberdar olmadıklarını belirtti. Ayrıca Gal’in kız kardeşleri de tecavüz iddialarını şiddetle reddetti.

Direnişçilerin 7 Ekim’de İsrailli kadınlara cinsel saldırıda bulunduğu iddiasının başlıca yayıcılarından biri olan Haaretz’e göre, polis herhangi bir kurban ya da herhangi bir cinsel saldırı tanığı bulamadı.

Her ne kadar İsrailliler iddialarının asılsız olduğunu fiilen kabul etseler de gazetenin sözcüsü Charlie Stadtlander, gazetenin tüm tepkilere ve yalanlamalara yanıt vermediğini, zira gazetenin yayın politikası gereği olayın resmi olarak yayımlanmadığını söyledi. 

Associated Press: 7 Ekim’de cinsel saldırı izine rastlanmadı

Öte yandan Associated Press İsrailli arama kurtarma kuruluşu ZAKA’nın iki gönüllüsünün ifadelerini inceledi ve Hamas’ın 7 Ekim’de İsraillilere cinsel saldırıda bulunduğuna dair dünya kamuoyunu yanılttıklarını tespit etti. 

AP, operasyondan sonra cesetleri toplayan ZAKA gönüllüsü Chaim Otmazgin’in ifadesini aktardı. Otmazgin’in ifadesi kanıtlardan ziyade yorumlara dayanıyordu. 

Otmazgin’in İsrailli bir gencin cesedini bulduğu, ancak pantolonunun indirilmiş olduğu ve otomatik olarak tecavüze uğradığını varsaydığı bildirildi.

Milletvekillerine ve gazetecilere gördüklerini anlattığında, onların yorumlarını istedi. Fakat gönüllü şimdi kızın cinsel saldırıya uğradığını asla söylemediğini iddia etse de AP ifadesinin büyük ölçüde bunu ima ettiğini ortaya çıkardı. 

İfadeden üç ay sonra ZAKA, Otmazgin’in yorumunun yanlış olduğunu ve bir grup İsrail askerinin ‘bubi tuzağı olmadığından emin olmak için kızın vücudunu odanın diğer tarafına sürüklediğini’, bu yüzden pantolonunun aşağıda olduğunu kaydetti.

Bir başka tanıklık da Yossi Landau’dan geldi; Landau, fetüsü hala göbek bağına bağlı ama vücudunun dışında olan hamile bir kadın gördüğünü öne sürdü. Landau’nun gördüğü manzara karşısında Otmazgin’i aradığı, ancak Otmazgin’in ifadesini kendisinin yalanladığı ifade edildi.

Otmazgin’e göre gördüğü şey ağır bir kadın ve elektrik kordonuna bağlı tanımlanamayan bir yumruydu. Ancak Landau yine de kasıtlı olarak küresel medyaya yanlış gördüğünü söyledi.

Hamas: Bu yalan iddiaları ortaya atanların suratına yeni bir tokat

Hamas’tan yapılan açıklamada, Associated Press tarafından hazırlanan ve 7 Ekim’de ortaya atılan uydurma cinsel saldırı iddialarını çürüten haberin ‘bu yalan iddiaları ortaya atanların suratına yeni bir tokat olduğu ve bu iddiaların direnişi şeytanlaştırmak amacıyla kullanıldığını kanıtladığı’ vurgulandı.

Açıklamada, ayrıca söz konusu iddiaların direnişin Gazze’de tutulan İsrailli esirlere gösterdiği iyi muameleyle sergilediği insani davranışı örtbas etmeyi amaçladığı kaydedildi.

Hamas ayrıca haberin, uydurmaları çürüten diğer pek çok haber gibi, ABD Başkanı ve bazı Avrupa ülkelerindeki diğer yetkililerin özür dilemesini ve direniş ve Filistin halkına yönelik bu yanlış suçlamaları tekrarlamayı bırakmasını gerektirdiğini belirtti.

Bunun yanı sıra direniş, BM Çatışma Bölgelerinde Cinsel Şiddet Özel Temsilcisi Bayan Pramila Patten’e ‘asılsız olduğu kanıtlanan Siyonist anlatılara dayanarak Filistin direnişini cinsel şiddet uygulamakla suçladığı raporunu yeniden değerlendirmesi ve gözden geçirmesi’ çağrısında bulundu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

11 − 3 =