Eski İngiliz genelkurmay başkanı: İsrail’in deneyimlerinden faydalandık
Birleşik Krallık’ın eski Genelkurmay Başkanı Nick Carter, İngiltere ile İsrail arasındaki savunma işbirliğinin önemini vurguladı. Eğitim tatbikatları ve ordular arasındaki koordinasyonun, bölgesel güvenlikte kritik rol oynadığını belirten Carter, iki ülkenin karşılaştığı zorluklardan istifade ettiklerini dile getirdi.
Birleşik Krallık ve Siyonist rejim arasındaki askeri işbirliği, Gazze ve Lübnan savaşlarındaki pratiklerinden de gösterdiği üzere her iki ülke içinde hayati konumda.
İngiltere’nin eski Genelkurmay Başkan Nicholas Patrick Carter, bu işbirliğinin sadece silah ticaretiyle sınırlı olmadığını, eğitim tatbikatları ve ordular arasındaki koordinasyonun temelini oluşturduğunu belirtti.
Jerusalem Post gazetesine mülakat veren Carter, “İki ülke arasındaki işbirliğin temeli silah ticareti değil, eğitim tatbikatlarında ve gerçek anlarda orduları arasındaki koordinasyondur,” şeklinde konuştu.
İngiliz hükümetinin geçtiğimiz Eylül ayında İsrail’e 350 silah ihracat lisansından 30’unu askıya alma kararı, iki ülke arasındaki ilişkilerde bazı soru işaretleri oluşturdu.
Ancak, Silah Ticaretine Karşı Kampanya (CAAT) tarafından hazırlanan rapora göre, 2023 yılında İngiltere tarafından İsrail’e yapılan silah ihracatı toplam 17 milyon sterline ulaştı.
Carter, “İsrail savunma teknolojilerinde çok önemli,” diyerek bu ihracatın iki ülke arasındaki bağları güçlendirdiğini ifade etti.
Carter, Suriye’deki gelişmelerin İran’ın karar alma süreçleri üzerinde büyük etkisi olacağını belirtti.
“Suriye’deki dinamiklerin değişmesi muhtemelen faydalı olabilir,” diyen Carter, bölgenin istikrarı için diplomatik çözümlerin önemine dikkat çekti.
Ayrıca, Rusya, İran ve Kuzey Kore arasındaki ittifakın da bölgesel güvenlik üzerinde ciddi etkileri olabileceğini de sözlerine ekledi.
İsrail ve İngiltere arasındaki teknolojik işbirlikleri, özellikle lazer hava savunma sistemlerinin geliştirilmesi alanında kendini gösteriyor.
DDR&D-MAFAT’ın AR-GE birimi tarafından Rafael ile birlikte geliştirilen Magen Or sisteminin 2025’in ikinci yarısında faaliyete geçmesi beklenirken, İngiliz DragonFire sistemi de benzer şekilde ilerliyor.
Carter, “İngiliz şirketleri bazı sistemleri İsraillilerden önce üretmeye çalışıyor. Kimin kazanacağını ya da hangi teknolojiye yatırım yapmanın doğru olacağını bilmiyorum,” değerlendirmesini yaptı.
Diğer yandan Carter, “Dünya savaş halinde ama henüz Üçüncü Dünya Savaşı’nda değil,” diyerek mevcut küresel gerilimlerin farkında olduğunu belirtti.
Siyasetin ve çatışmaların doğasının hızlı değiştiğini ifade eden Carter, devletlerin ve devlet dışı aktörlerin yeni araçlar ve taktikler edinerek yaşam tarzlarımızı etkileyebileceğine dikkat çekti.