Ermenistan’da Genelkurmay Başkanı savaşı! Görevden alındı, işte yerine geçecek isim
Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Genelkurmay Başkanı Onik Gasparyan’ın ikinci kez görevden aldığını duyurdu. Cumhurbaşkanı Sarkisyan, Paşinyan’ın ilk görevden alma kararını onaylamayacağını söylemiş, ancak resmi olarak imzalamamıştı. Bu duruma değinen Paşinyan, anayasa gereği Gasparyan’ın otomatik olarak görevden alındığını söyledi. Cumhurbaşkanlığı açıklama yaparken, yeni Genelkurmay başkan adayı da belli oldu.
25 Şubat tarihinde Ermenistan Ordusu, Başbakan Nikol Paşinyan ve hükümetinin istifasını talep etmişti. Ordunun istifa çağrısının ardından açıklama yapan Paşinyan, bu hamleyi “darbe girişimi” olarak nitelendirmiş, ve Genelkurmay Başkanı Onik Gasparyan’ı görevinden almıştı. Halkı sokağa çağıran ve muhtıraya karşı direnen Paşinyan’a şok Cumhurbaşkanı Armen Sarkisyan’dan gelmişti. Sarkisyan, Paşinyan’ın görevden alma kararını onaylamayacağını açıklamıştı, ancak resmi olarak imzalamamıştı.
PAŞİNYAN: GÖREV SÜRESİ DOLDU
Ermenistan Başbakanlığından yapılan açıklamaya göre, Paşinyan, Cumhurbaşkanı Sarkisyan’ın Gasparyan’ın görevden alınmasıyla ilgili kararnameyi imzalamadığını hatırlatarak, yasalar gereği Sarkisyan’ın kararnameyi Anayasa Mahkemesine de zamanında götürmediğine dikkat çekti. Paşinyan, “Bugünden itibaren Genelkurmay Başkanı Onik Gasparyan görevinden alınmış sayılıyor” ifadesini kullandı. Ermenistan Cumhurbaşkanlığından daha önce yapılan açıklamada, söz konusu kararnamenin Anayasa Mahkemesine götürülmesi için belirli bir süre olmadığı savunulmuştu.
YENİ GENELKURMAY ADAYI
Paşinyan, eski üst düzey general Artak Davtyan’ı yeni Genelkurmay Başkanı adayı olarak gösterdi.
CUMHURBAŞKANLIĞI’NDAN AÇIKLAMA
Paşinyan’ın ardından Cumhurbaşkanlığı, Sarkisyan’ın kararnamenin anayasaya ve süreçlerine uygun olup olmadığının tespit edilmesi için Anayasa Mahkemesine başvurduğunu açıkladı. Cumhurbaşkanı Sarkisyan, Anayasa Mahkemesinin yetkileri çerçevesinde, Gasparyan’ın görevden alınması konusunda kapsamlı bir inceleme ve karar verme imkanına sahip olduğuna dikkat çekerek, “Anayasa Mahkemesinin bu konudaki kararları ve alınabilecek önlemler, mevcut duruma ilişkin şu andaki ve gelecekteki süreçleri ciddi şekilde etkileyebilir” değerlendirmesinde bulundu. Sarkisyan, Anayasa Mahkemesinin en kısa sürede uygun kararı vermesinin mevcut krizin çözümüne katkı sağlayacağını vurguladı.
44 GÜNDE PES ETTİ
Azerbaycan Ordusu, Ermenistan’ın tacizleri sonrası 27 Eylül 2020’de işgal altındaki topraklarına girerek, 44 gün içinde Erivan’ı tarihi hezimete uğrattı. İki ülke, Moskova’daki görüşme sonrası ateşkes imzaladı ve Ermenistan işgal ettiği topraklardan çekildi.
KAYNAK: HABER7