Erdoğan’ın Kırım’ın ilhakına karşı tavrını yinelemesi

Erdoğan’ın Kırım’ın ilhakına karşı tavrını yinelemesi

Türkiye’nin Ukrayna’nın toprak bütünlüğüne verdiği desteği vurgulayan Erdoğan, Ankara’nın 2014 referandumundan sonra Kırım’ın Rusya’ya ilhakını tanımadığını yineledi.

 İSNA haber ajansının bildirdiğine göre Erdoğan, Çarşamba günü Ukrayna’nın Kırım yarımadası dahil toprak bütünlüğünün korunmasına desteğini yinelerken bu yarımadada yaşayan Tatarların haklarını savunduğunu iddia etti.
Türkiye cumhurbaşkanı şunları söyledi:
“Kırım Yarımadası’nın yerli halklarından biri olan Kırım Tatar Türklerinin güvenlik ve refahının sağlanması Türkiye’nin öncelikleri arasında yer almaktadır.”
Erdoğan Türkiye’nin Kırım’ın ilhakını tanımadığını ve halen bunu gayri meşru bulduğunu, bu nedenle Türkiye’nin Ukrayna’nın toprak bütünlüğüne yaklaşımının devam ettiğini vurguladı.
Ukrayna savaşının başlangıcından bu yana Türkiye, Ukrayna tahılını Karadeniz üzerinden ihraç etmeye, Rus gazının dünya pazarlarına aktarımının merkezi haline gelmeye ve Rusya karşıtı Batı yaptırımlarında rol almamaya çalışıyor, ilginç olan ise insansız hava aracını Kiev’e satarken aynı zamanda ateşkesin tesisi için tarafsız bir arabulucu olarak da hareket etmesidir.
Uluslararası meseleleri yakından takip eden bazı gözlemciler bu çelişkilerden yola çıkarak Ankara’yı çelişkili bir politikasını uygulamakla suçluyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

seventeen − one =