Emir Abdullahiyan: İran ve Güney Kore Asya kıtasının iki önemli oyuncusu

Emir Abdullahiyan: İran ve Güney Kore Asya kıtasının iki önemli oyuncusu

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, dün Güney Kore dışişleri bakanıyla yaptığı telefon görüşmesinde, Asya kıtasının iki önemli aktörü olan İran İslam Cumhuriyeti ve Güney Kore’yle ilgili iki ülke arasındaki uzun süreli ve dostane ilişkilere özel saygı duyduklarını söyledi.

İranpress haber ajansının bildirdiğine göre, İran dışişleri bakanı bu görüşmede Asya’yı 13. hükümetinin dış politika önceliklerinden biri olarak nitelendirerek, “Bu yüzyılın Asya’ya ait olduğuna inanıyoruz” dedi.

Emir Abdullahiyan, İran mal varlıklarının Güney Kore bankalarından transfer sorununun çözüldüğüne değinerek şöyle devam etti:

“Artık ikili ilişkilerde yeni bir sayfada adım atabiliriz ve İran İslam Cumhuriyeti, iki ülke arasındaki ilişkileri geliştirmeye yardımcı olacak her türlü girişimi memnuniyetle karşılamaktadır.”

Güney Kore Dışişleri Bakanı Park Jin de bu telefon görüşmesinde İran halkına ait mali kaynakların Güney Kore’den aktarılmasına ilişkin varılan anlaşmadan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, bunun Kore hükümetinin İran hükümetine yönelik pratik taahhüdünün bir işareti olduğunu ve bu konunun çözümü için her iki tarafın çabasının önemine değindi.

Park Jin, iki ülke ilişkilerinde son dönemde yaşanan gelişmeleri olumlu ve anlamlı olarak nitelendirerek, ülkesinin İran İslam Cumhuriyeti ile ikili ilişkileri güçlendirmeye hazır olduğunu ifade ederek, Güney Kore’nin önümüzdeki iki yıl içinde BM Güvenlik Konseyi’ne üyeliğine işaretle , Batı Asya bölgesinde barış ve istikrarın pekiştirilmesi amacıyla İran İslam Cumhuriyeti ile işbirliğine hazır olduğunu duyurdu.

Bu görüşmede ayrıca  taraflar çevre sorunları ve riskleri inceleyerek BM işbirliğiyle Tahran’da düzenlenecek olan toz bulutlarının kontrolüne ilişkin uluslararası zirveye etkin katılım konusunda görüş alışverişinde bulunuldu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

one × four =