Dışişleri Sözcüsü: Ermenistan ve Azerbaycan ile temas halindeyiz

Dışişleri Sözcüsü: Ermenistan ve Azerbaycan ile temas halindeyiz

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani, bugün düzenlediği haftalık basın toplantısında gündemdeki gelişmeleri değerlendirdi.

Azerbaycan cum. ile Ermenistan arasındaki artan gerilimi değerlendiren Kenani, ”Ermenistan ve Azerbaycan yetkilileriyle temas halindeyiz. Ermeni yetkililer, Azerbyacan’ın çatışmaları yeniden başlatma olasılığına ilişkin endişelerini dile getirdiler, ancak Azerbaycanlı yetkililer bize askeri saldırı peşinde olmadıklarını söylediler.” dedi.
Kenani, ”Kuzey komşularla olan ortak sınırların güvenliği konusunda çok hassasız ve bu bölgedeki gelişmeleri titizlikle takip etmekteyiz. Sınırlarımızda güvenlik sorunu söz konusu değil ve emin olun ki, İran sınırlarının güvenliği güçlü biçimde korunmaktadır.” ifadesini kullandı.
İran ile ABD arasında sağlanan tutuklu takas anlaşmasına ilişkin de Kenani, bu anlaşmanın çok yakında hayata geçirileceğini açıkladı.
Kenani ayrıca Erbain ziyaretçilerini kabul etmeleri ve misafirperverliklerinden dolayı Irak hükümetine teşekkür etti.
İran ile Irak arasında imzalanan güvenlik anlaşması hakkında Kenani, şunları kaydetti:
”Anlaşmanın uygulanması konusunda belirlenen süre 19 Eylül 2023 tarihinde sona eriyor ve bu süre uzatılmayacak. Bu konu Irak ve IKBY makamlarına iletildi. Irak hükümeti iyi önlemler aldığını ve taahhütlerine bağlı kaldığını vurguladı. Sayın Irak Başbakanı Sudani de geçtiğimiz günlerde olumlu açıklamalarda bulundu.”
Avusturya’nın başkenti Viyana’da düzenlenmesi beklenen Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) Yönetim Kurulu Toplantısıyla ilgili bir soruya Kenani, ”Profesyonel ve teknik bir kuruluş olan UAEA, bazı güçler ve ülkeler tarafından diğer ülkelere baskı yapmak amacıyla kullanılmamalı ve suiistimal edilmemelidir.” yanıtını verdi.
Nasır Kenani, İran’ın Paris Büyükelçiliği’ne düzenlenen saldırıya da tepki göstererek, ”Bu saldırıyı şiddetle kınıyoruz. Bu bağlamda güçlü protestomuzu hem Tahran’da hem de Paris’te resmi diplomatik nota ve Fransız yetkililerle yapılan görüşmelerle ilettik.” açıklamasını yaptı./

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

fourteen + nine =