Dışişleri bakanının diyalog ve müzakere vurgusu üzerine

Dışişleri bakanının diyalog ve müzakere vurgusu üzerine

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emirabdullahiyan, hükûmetin Batı ile müzakereleri hususunda “Yasa dışı yaptırımları etkisiz hâle getirme sürecinin devam ettirilmesine ilaveten, hiçbir zaman müzakere ve diplomasi yolundan ayrılmadık” dedi.

İran Dışişleri Bakanı, Twitter sosyal ağından paylaştığı mesajında “Sayın Reisi hükûmetinin işe başlamasından beri millî çıkarları maksimum derecede sağlamak ve büyük İran milletinin haklarını korumak için aktif diplomasi siyasetine vurgu yaptık” dedi.

Emirabdullahiyan ayrıca “Çabalarımız, nihai sonuca ulaşana dek ve İran milletinin tam haklarının iade edilişine kadar bu süreci devam ettireceğiz” vurgusunda da bulundu.

Son günlerde İran ile ABD arasındaki tutuklu takası ve İran’ın Güney Kore’deki mal varlığının serbest bırakılması üzerinde anlaşmaya vardı.

İran ile ABD arasında Katar’ın arabuluculuğuyla görüşmeler bir süredir bu ülkede dolaylı şekilde devam etmektedir. Katar Dışişleri Bakanı Muhammed Abdülaziz Al-Halifi, El Cezire’ye verdiği röportajda; Katar’ın Washington ile Tahran arasındaki diyaloğun kolaylaştırılmasında çok önemli bir rol oynadığını ve Washington-Tahran anlaşmasına varılmadan önce Katarlı yetkililerin Washington ve Tahran’a çok sayıda ziyarette bulunduğunu söyledi.

İran İslam Cumhuriyeti her daim diyalog ve sorunlar ve anlaşmazlıkların barışçıl yollarla çözümünden yana olduğunu vurgulamıştır. Bunun için Dışişleri Bakanı Emirabdullahiyan’ın ifade ettiği gibi Tahran hiçbir zaman müzakere masasından ayrılmamış ve müzakerelerden yana bir tavır sergilemiştir.

İran ile ABD arasında sağlanan yeni anlaşma iki ülke arasında ilerleyen zamanlarda daha geniş anlaşmaya yol açabileceği kimi uzmanlar tarafından bildirilmekte.

Hatta Siyonist rejim, İran ile ABD arasında varılan anlaşmanın diğer alanlara da sıçrayabileceğinden endişe duyduğunu son günlerde deklare etti.

Katar Dışişleri Bakanı ise, Washington ile Tahran arasındaki anlaşmanın nükleer konuda da bir anlaşmaya yol açacağını umduğunu dile getirdi.

İran ile ABD arasında mahkûm değişimi ve ayrıca Güney Kore’de bloke edilen tüm İran parasının serbest bırakılmasına ilişkin anlaşmanın uygulanma süreci başladı.

Bu rapora göre, bu süreçte İran’ın Kore’deki parasının wondan (Güney Kore’nin para birimi) avroya çevrilmesi ve bu paranın Katar’da bir hesaba havale edilerek İran’ın kullanımına sunulması gerekiyor.

Güney Kore’de piyasaya çıkması beklenen İran parasının miktarı 6 milyar dolardır.

Bu para Katar’da bir hesaba yatırıldıktan sonra esir takası da yapılıyor.

Bu değiş tokuşta, dört Amerikan vatandaşı (Siyamek Namazi, İmad Şarki, Murad Tahbaz ve başka bir mahkûm), aynı sayıda veya daha fazla İranlının Amerika’nın gözetiminde serbest bırakılması karşılığında serbest bırakılır.

İran Merkez Bankası Başkanı Muhammed Rıza Ferzin dün yaptığı açıklamada ise, ülkenin Güney Kore’de dondurulan tüm döviz kaynaklarının serbest bırakıldığını bildirdi.

Ferzin, bu kaynakların, yaptırıma tabi olmayan ürünleri satın almak için kullanılacağını belirtti.

İran Dışişleri Bakanı Yardımcısı ve Başmüzakereci Ali Bakıri de bu gelişmeyi doğrulayarak, “İran’ın dondurulmuş varlıklarının ve ABD’de tutuklu bulunan çok sayıda İran vatandaşının serbest bırakılacağını” söyledi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

four − one =