Demavend muhribi, İran’ın savunma gücünün bir simgesi

Demavend muhribi, İran’ın savunma gücünün bir simgesi

İran İslam Cumhuriyeti Ordusu Deniz Kuvvetleri Komutanı, ordunun Demavend-2 isimli muhribinin hipersonik füze ile donatıldığını duyurdu.

Deniz Kuvvetleri Komutanı Amiral Şehran İrani dün yaptığı açıklamada, Demavend 2 muhribine monte edilen tüm savunma ekipmanlarının oldukça güncel olduğuna işaretle, ordu donanması filosuna ilerleyen günlerde katılacak bu muhribin savunma ve taarruz  füzeleriyle donatılacağını kaydetti.
İran İslam Cumhuriyeti Silahlı Kuvvetlerini Destekleme ve Savunma Bakanlığı uzmanları ve bilim insanları ile donanmanın işbirliği ve gayret ve de İranlı bilgi tabanlı firmaların yardımıyla üretilen Demavend -2 isimli muhrip, yeni radar ve füze sistemlerine sahip olup, ayrıca itme sistemleri ve silahlarıyla donatılmıştır.
Kuşkusuz İslam İnkılabı zaferinden sonra, İran İslam Cumhuriyeti’nin askeri gücü ve iktidarı gerek bölge, gerekse dünyada her geçen gün artmış ve perçinlenmiştir. Demavend 2 isimli yeni muhribin ordu deniz kuvvetlerinin kuzey  filosu envanterine girmesi de bu iktidarın daha da güçlenmesini  gösteren ve İran donanmasının gücüne güç katan yeni bir örnektir.
İran İslam Cumhuriyeti, uygun deniz konumuna sahip ülkelerden biri sayılıyor. Ülkenin kuzey ve güneyinde toplam 5800 kilometreden fazla kıyı şeridine sahip ve sınırlarının yaklaşık yüzde 40’ını deniz teşkil eden İran İslam Cumhuriyeti’nin ticaretinin yaklaşık yüzde 90’ı deniz üzerinden yapılıyor. Böylece donanmanın kabiliyet ve gücü gerek askeri ve savunma açısından gerekse ekonomik açıdan büyük öneme sahiptir.

İslam İnkılabı Rehberi Ayetullah Seyyid Ali  Hamenei de, donanmanın taarruz ve savunma kabiliyet ve ekipmanlarının tam teşekküllü biçimde geliştirilmesine ve uzak ve uluslararası sulardaki varlığının devam etmesine vurgu yapmıştır.
İran İslam Cumhuriyeti Ordusu ve Devrim Muhafızları’nın Deniz Kuvvetleri, yaptırımlara rağmen İranlı uzmanlar, genç yetenekler ve yerli imkanlara dayalı olarak, her daim kendi kabiliyetini artırmış ve çeşitli alanlarda önemli başarılara imza atmıştır. Füze taşıyan gemi ve botları geliştirmek, çeşitli su altı araçları ve amfibiler ve İHA’ları üretmek gibi başarılar, yaptırımlar altında elde edilmiştir. İran İslam Cumhuriyeti’nin stratejik Deniz Kuvvetleri buna paralel olarak uluslararası sulardaki varlığını da güçlendirmiştir ve yeni dönemde de tamamen İran yapımı olan Dena ve Mekran isimli savaş gemilerinden oluşan 86. Filo grubu da 8 ay süren ve dünyanın etrafına 360 derece dönüp, 63 bin kilometre denizde yol kat ettikten sonra İran’ın güney kara sularına girmiş oldu. 86. filo grubunun uluslararası sularda özellikle Pasifik Okyanusu’nun enlemesine yol alması, İran’ın denizcilik tarihinde bir ilk sayılıyor ve önemli bölgesel ve uluslararası mesajlar taşıyor; çünkü İran İslam Cumhuriyeti Silahlı Kuvvetleri’nin teknik ve yerli kabiliyetini ve İran donanmasının caydırıcı ve taarruz gücünü ortaya koyuyor.
Kuşkusuz, düşmanların İran İslam Cumhuriyeti’nin askeri ilerlemelerini durdurmak için tüm baskılarına rağmen, İran Ordusu dahil silahlı güçleri, kendi kabiliyetlerini güçlendirmiştir. Nitekim Demavend-2 isimli muhrip son sıralarda hipersonik füze ile donatılarak, bir kez daha kendi kabiliyetini dünyanın gözler önüne sermiş oldu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

eleven + three =