Demans Krizi; İngiltere Ulusal Bir Felaketle Karşı Karşıya

Demans Krizi; İngiltere Ulusal Bir Felaketle Karşı Karşıya

İngiltere Ulusal Sağlık Hizmetleri (NHS), ülkede demans vakalarında endişe verici bir artış olduğunu açıkladı. NHS’nin verilerine göre, İngiltere demans hastalığı oranı bakımından dünyanın en üst sıralarında yer alıyor.

Demans, hafıza kaybı, dikkat eksikliği, dil bozukluğu, psikolojik değişiklikler ve günlük aktiviteleri yerine getirmede zorlanma gibi bir dizi semptomla karakterize edilen kronik ve bazen akut bir zihinsel işlev bozukluğudur.

NHS istatistikleri, Haziran 2024’te İngiltere’de 487.000’den fazla kişinin bir şekilde demans hastası olduğunu gösteriyor. The Guardian gazetesinin haberine göre, bu sayı geçen yılın Ocak ayına göre %12 artış gösteriyor.

Hızla artan demans vakaları, İngiltere için ulusal bir kriz ve halihazırda artan sağlık hizmetleri maliyetleri altında ezilen sağlık sistemi için bir uyarı niteliğinde.

Bir grup milletvekilinin demansla ilgili raporu, hastalara karşı ayrımcılık olduğunu ve 115.000’den fazla hastanın yoksul bölgelerde yaşaması nedeniyle hastalıklarının teşhis ve tedavi edilmediğini ortaya koyuyor.

Rapor, yapısal engeller, kültürel farklılıklar, aile hekimlerine erişimdeki farklılıklar, uzun hafıza test süreleri, teşhisten sonra yetersiz destek eksikliği ve beyin tarayıcı cihazlarının eksikliği gibi ayrımcılık biçimlerini sıralıyor.

Demansla ilgilenen bir İngiliz yardım kuruluşu, son zamanlarda her 10 ölümden birinin demans ve Alzheimer hastalığından kaynaklandığını bildirdi.

Dünya çapında 50 milyondan fazla insan demansla yaşıyor ve bu sayının 2050 yılına kadar 153 milyona ulaşması bekleniyor. İngiltere, Amerika Birleşik Devletleri ve Kanada gibi ülkeler, bu bilişsel bozukluğun yaygınlığı nedeniyle en yüksek demans oranlarından bazılarını yaşıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

10 + ten =