Çin’den Afganistan’daki ABD ve NATO’nun Savaş Suçlarının Soruşturulması Çağrısı

Çin’den Afganistan’daki ABD ve NATO’nun Savaş Suçlarının Soruşturulması Çağrısı

Acilnews’in yabancı basına dayanarak sunduğu habere göre; Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Wang Wenbin düzenlediği basın toplantısında, son 20 yılda ABD ve NATO birlikleri tarafından Afgan sivillerin öldürülmesinin tam olarak soruşturulması gerektiğini söyledi.

Afgan sivilleri öldürenlerin adalete teslim edilmesi ve Afgan halkının yaşamlarının ve haklarının savunulması gerektiğini de sözlerine ekledi.

Resmi rakamlara göre, Ekim 2001 ve Nisan 2020’de ABD liderliğindeki Afganistan işgalinden bu yana Afganistan’da yaklaşık 47.000 sivil öldürüldü.

ABD ve NATO askeri harekatı sonucunda Afganistan’daki büyük sivil kayıplara ilişkin bilgiler ilk olarak 2010 yılında WikiLeaks’in 91.000’den fazla gizli belgeyi sızdırılmıştı.

Belgeler, sivillerin öldürülmesinin ABD ve NATO’nun ülkedeki askeri eylemlerine ilişkin raporlarında isimsiz kaldığını ve kamuoyunda bir hoşnutsuzluk dalgasına yol açtığını gösterdi.

ABD ve NATO’nun Afganistan’daki savaş suçlarını soruşturma girişimleri şimdiye kadar Washington müdahalesiyle başarısız oldu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

16 + 3 =