Çin: NATO 31 Yıl Önce Dağıtılmalıydı

Çin: NATO 31 Yıl Önce Dağıtılmalıydı

Acilnews’in yabancı basına dayanarak sunduğu habere göre; Pekin, Batılı ülkelerin Çin’deki ABD liderliğini Rusya’ya karşı yaptırımlara uymaya zorladığı bir zamanda Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü’nü (NATO) dağıtma fikrini yineledi.

Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Zhao Lijian yaptığı açıklamada, Pekin’in NATO’nun onu kontrol altına almak için oluşturulan Sovyetler Birliği’nin dağılmasından sonra dağılması gerektiğine inandığını söyledi.

Zhao, NATO’nun dağılmak yerine ABD liderliğinde genişlemesi ve Rusya’yı izole etmeye çalışması gerçeğinden yakındı, bu da sonunda Ukrayna’da mevcut savaşa yol açtı.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zakharova’nın NATO’nun ABD’nin jeopolitik bir aracı olarak oynadığı rol hakkında yaptığı açıklamalar hakkında bir soru üzerine, günlük bir basın toplantısında şunları söyledi: “Soğuk Savaş’ın bir ürünü olan NATO, Sovyetler Birliği çöker çökmez dağıtılmalıdır. “

Çinli diplomat, “NATO, eski Sovyet liderlerine verilen sözlerin aksine, Avrupa’da on yıllardır doğuya doğru genişliyor. Bu, Rusya’yı adım adım köşeye sıkıştırdı, dolayısıyla sonunda NATO, Ukrayna krizinin ABD adına başlatıcısı ve en büyük destekçisi oldu.”dedi.

Çin, krizin nedeninin Moskova’nın meşru güvenlik endişelerini ele almayı reddetmeleri olduğunu söyleyerek Batılı ülkeleri defalarca Rusya ile gerilimi tırmandırmakla suçladı. Ayrıca Rusya’nın yaptırımlarına katılmayı reddetti ve onları yasadışı ve sorunları çözemez olarak nitelendirdi.

Daha önce Çin Dışişleri Bakanlığı Avrupa İşleri Genel Müdürü Wang Lutong, Pekin’in yaptırımlara karşı olduğunu belirterek, Çin’in Ukrayna krizine taraf olmadığını ve Rusya ile olan normal ticaretinin etkilenmemesi gerektiğini de sözlerine ekledi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

3 × three =