Çin: İran Yaptırımlarının Kaldırılması ABD’nin Yapması Gereken İlk Şeydir

Çin: İran Yaptırımlarının Kaldırılması ABD’nin Yapması Gereken İlk Şeydir

Acilnews’in yabancı basına dayanarak sunduğu habere göre; Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi bugün (Cuma) ABD’nin İran İslam Cumhuriyeti’ne yönelik yaptırımlarını kaldırma gereğini vurguladı.

Cenevre Silahsızlanma Konferansı’nda çevrimiçi bir konuşma yapan Wang, “ABD baskısı ve tek taraflı zorbalık, İran’ın nükleer programı için önemli bir sorun kaynağıdır.” Dedi.

Çin Dışişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan bir açıklamaya göre, Nükleer anlaşmayı rayına oturtmak için diplomatik çabaları hızlandırma gereğini vurguladı ve şunları söyledi: “Anlaşmaya dönmek için İran’a yönelik yaptırımları kaldırmak, [ABD’nin] yapması gereken ilk adımdır.”

“ABD ve İran arasındaki [nükleer] anlaşma kapsamındaki taahhütlerini sürdürme müzakereleri nihai olduğundan, çatışmanın tarafları en kısa sürede siyasi bir karar vermeli ve BM Güvenlik Konseyi’ni tekrar rayına oturtmak için diplomatik çabalarını iki katına çıkarmalı” dedi.

Wang, “Çin, Basra Körfezi’nde bölgesel güvenlik için çok taraflı bir diyalog platformu ve Körfez bölgesinde kapsayıcı, sürdürülebilir, kolektif ve işbirlikçi güvenlik için adım adım bir çerçeve öneriyor” dedi. “”

Daha önce, Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, BM Güvenlik Konseyi’nin yeniden canlandırılması konusundaki anlaşmazlıkları çözme olasılığını öne sürerek ABD’yi İran’a yönelik tüm tek taraflı yaptırımları kaldırmaya çağırdı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

18 − seventeen =