Çin buna çok kızacak! Tayvan ABD’den uzun menzilli füze istedi!

Çin buna çok kızacak! Tayvan ABD’den uzun menzilli füze istedi!

ABD-Çin ilişkileri Tayvan üstünden gerilmeye devam ediyor. Hava sahasını sık sık ihlal eden Çin’e karşı Tayvan yönetimi ABD’den uzun menzilli füze istediği ortaya çıktı.

Doğu Türkistan zulmünü, siber saldırıla ve ticaret savaşları dahil birçok konuda gerilen  ABD-Çin ilişkileri Tayvan nedeniyle daha fazla gerilmeye devam ediyor. ABD Başkanı Joe Biden, Çin’e Tayvan üstünden yüklenirken, geçtiğimiz haftalarda ABD elçileri Tayvan’a gitmişti. ABD heyeti Tayvan’a iniş yaparken Çin, uçak gemisi ve nükleer kapasiteli bombardıman uçaklarının da bulunduğu Çin Hava Kuvvetlerine bağlı 25 jetle “savaş tatbikatı” başlatmıştı. Son aylarda Çin’in hava sahasını sık sık ihlal ettiğini açıklayan, Tayvan yönetiminin ABD’den uzun menzilli füze tedarik etmeye başladığı ortaya çıktı.

TAYVAN ABD’DEN UZUN MENZİLLİ FÜZE İSTEDİ

Tayvan Savunma Bakanlığı yetkilisinin yaptığı açıklamaya göre, Pekin’in artan baskısı karşısında Taipei, savunma güçlerini arttırmak için ABD’den uzun menzilli füze talep etti. Tayvan, Çin ile olası bir savaş durumunda bir yandan kendi uzun menzilli füzelerini geliştirirken, bir yandan da daha gelişmiş silahlar temin edebilmek için ABD’ye başvurdu.

HENÜZ GÖRÜŞME AŞAMASINDA

Tayvan Savunma Bakanlığının ABD’den hangi silahı istediği net olarak belirtilmezken, F-35 üreticisi Lockheed Martin’in ürettiği  1.000 km menzilli ve zırh delebilen AGM-158 uzun menzilli füzesinin adı ön plana çıkıyor. Bakanlık ABD ile henüz görüşme aşamasında olduğunu kaydetti. 

TAYVAN GERİLİMİNİN TARİHÇESİ

Çin ve Tayvan’ın 1949’daki Çin iç savaşının sona ermesinden bu yana ayrı hükümetleri var. Pekin uzun süredir Tayvan’ın uluslararası faaliyetlerini sınırlamaya çalışsa da Tayvan Pasifik bölgesinde mücadelesini sürdürdü.

Son yıllarda gerginlik giderek arttı. Pekin yönetimi Tayvan’ı geri almak için gerekirse güç kullanmaktan geri durmayacağını belirtti.

Tayvan resmi olarak birkaç ülke tarafından tanınmasına rağmen, onun demokratik olarak seçilmiş hükümeti birçok ülkeyle güçlü ticari ve gayri resmi bağlara sahip.

Çoğu ülke gibi, ABD’nin de Tayvan ile resmi diplomatik bağı olmasa da Tayvan’a hava savunma silahları satıyor. Çin ABD’nin Tayvan üzerindeki bu tavrını hoş karşılamıyor. Pekin yönetimi için Tayvan, kırmızı çizgidir. 

KAYNAK: Milligazete.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

five × 5 =