Cerrahpaşa boşaltıldı… Çapa’da durum ne?

Cerrahpaşa boşaltıldı… Çapa’da durum ne?

İstanbul Tıp Fakültesi Cerrahpaşa Yerleşkesi depreme dayanıksız olduğu gerekçesiyle kısmen tahliye edilirken gözler Çapa’ya çevrildi.

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi’nin büyük bir kısmı kapatıld

Kahramanmaraş merkezli depremler bütün Türkiye’nin gündemini depreme endeksledi. Ülke çapındaki riskli yapılar tekrar gündeme geldi. İstanbul’un Fatih ilçesinde konuşlu bulunan İstanbul Tıp Fakültesi binaları da bu anlamda korku saçıyor.

CERRAHPAŞA BOŞALTILDI, PEKİ YA ÇAPA?

Bu kapsamda Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nin büyük bölümünün faaliyetleri durduruldu. 17 ayrı binadan oluşan Monoblok binalar kompleksi ile Uğur Derman binası, yemekhane binası ve öğrenci yurt binalarının risk taşıdığı gerekçesiyle boşaltıldığı açıklandı. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nin ana omurga yapısını oluşturan 105 bin metrekarelik kapalı alanın hizmete devam edemeyeceği duyuruldu.

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Rektörü Prof. Dr. Nuri Aydın, “Dahili ve cerrahi bölümlere ait toplam 800 hasta yatağı, 32 ameliyathane, yoğun bakım, kemik iliği ve diyaliz üniteleri, karaciğer ve böbrek nakil merkezi, ayaktan sağlık hizmeti veren 117 birim ve ünite, ileri düzey robotik cerrahi merkezi, endoskopi üniteleri, ileri düzey girişimsel ve tanısal görüntüleme üniteleri ile birlikte tüm erişkin ayaktan ve yatan hasta kabulü ve tüm ameliyatlar durdurulmuştur.” dedi.


İstanbul Tıp Fakültesi Çapa Yerleşkesi’nde de durum vahim.

ÇAPA’NIN 7 BİNASI BOŞALTILDI VE YIKILDI

İstanbul’da 26 Eylül 2019 tarihinde meydana gelen 5.8 büyüklüğündeki depremden sonra Çapa’nın cerrahi bilimler (monoblok), çocuk acil ve bazı diğer binalarının ciddi hasar aldığı belirtiliyor. Monoblok binasının eksi üçüncü katında bulunan kolonlarda gözle görülen çatlaklar oluştuğu belirtiliyor. 

2019’daki depremde Diş Hekimliği Fakültesi’ndeki 7 bina ise boşaltılarak taşınmıştı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca yapılan ön hasar tespiti incelemesinde; binaların bodrum katlarında kullanılan betonun deniz kumundan imal edildiği saptanırken, beton kalitesinin düşük olduğu tespitine varılmıştı.

Bu kapsamda; Diş Hekimliği Binası, Hulusi Behçet Öğrenci Kütüphanesi, Göz Hastalıkları Binası, Öğrenci Yemekhanesi, Kaya Çilingiroğlu Spor Salonu, Onkoloji Ek Hizmet Binası ve Çocuk Hastalıkları Binası yıkılmıştı.

RİSK SÜRÜYOR

2019 depreminden sonra başlatılan güçlendirme/yenileme ve taşınma çalışmalarının devam ettiği, 3 yılda %30’luk ilerleme kaydedildiği öğrenildi.

Olası bir depremde İstanbul Tıp Fakültesi Çapa Yerleşkesi’nin ciddi riskler barındırdığı ifade ediliyor.

KAYNAK: Haber7.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

3 × one =