Calcalist: Hizbullah İsrail’in “Kuzey Refahı Vizyonu”nu yerle bir etti

Calcalist: Hizbullah İsrail’in “Kuzey Refahı Vizyonu”nu yerle bir etti

İsrail Calcalist sitesine göre İsrail, Celile’yi, özellikle de Kiryat Şimona’yı gıda endüstrisi ve tarımsal teknik mühendislik merkezi haline getirmeyi öngören “Kuzey Refahı Vizyonu”nu kaybetti.

İsrail’in İbranice yayın yapan iş ve ekonomi gazetesi Calcalist’in internet sitesi, Hizbullah’ın roketlerinin İsrail’in Celile’deki “gıda işlemeye yönelik teknolojik vizyonunu” ortadan kaldırdığını belirtti.

Site, tarım ve gıda alanında uzmanlaşmış bir dizi şirketin ve çalışanlarının, Lübnan’daki Direniş operasyonları nedeniyle işgal altındaki Filistin’in kuzey cephesinde “İsrail stratejisini” bozguna uğratacak şekilde terk ettiğine dikkat çekti.

Web sitesi, “İsrail rüyasının” Bi’ir Seba’yı bilgisayar, iletişim ve bilgi ağları merkezi, Celile’yi, özellikle de Kiryat Şimona’yı gıda endüstrisi ve tarımsal teknik mühendislik merkezi haline getirerek bölgesel uzmanlık ve uzmanlaşma merkezleri yaratmaya dayandığını hatırlattı.

Calcalist’in bildirdiğine göre, 2018 yılında İsrail hükümeti tarafından alınan bir kararla, gıda ve tarım endüstrilerini teşvik etmek amacıyla Celile bölgesine 100 milyon şekel (yaklaşık 27 milyon dolar) yatırım yapılmasına karar verildi. İsrail İnovasyon Kurumu bu uzmanlaşmış şirketleri destekledi ve 2023 yılında Lübnan-Filistin sınırının 10 kilometre yakınında bulunan şirketlere yaklaşık 2 milyon dolarlık hibenin yanı sıra yaklaşık 6 milyon dolarlık yatırım yaptı.

Calcalist’e göre, Kiryat Şimona’da 500 işçi çalıştıran 90 start-up’ın yanı sıra onlarca şirket faaliyet gösteriyordu. 7 Ekim’deki Aksa Tufanı Operasyonu ve Lübnan destek cephesinin açılmasından sonra bu durum değişti ve işgal altındaki Filistin’in kuzeyindeki yerleşimde tek bir gıda teknolojisi şirketi bile kalmadı.

Lübnan’da direniş operasyonlarının yoğunlaştığı, işgal yerleşimlerinin vurulduğu ve 80 binden fazla yerleşimcinin yerinden edildiği bir dönemde, yerleşim içinde ve çevresinde çalışan işçilerin yanı sıra şirketler ve tüm destekleyici kurumlar, merkezler ve yardım kuruluşları işgal altındaki Filistin’in güneyine taşındı.

Calcalist’e göre, İsrail, ateşkes ya da uzun vadeli bir ateşkes olsa bile, işgal politikalarında bir değişiklik olmadan “Kuzey Refahı Vizyonu”nu gerçekleştiremez.

Calcalist, işadamları ve müteşebbislerin Kiryat Şimona’nın geleceğinden endişe ettiğini bildirdi. Sitenin aktardığına göre, “Kiryat Şimona sakinlerinin yüzde 30’u geri dönmek istemiyor”. Kuzey sınırlarından sürülmelerinden hükümeti sorumlu tutuyorlar ve “geri dönmelerinin hükümetin sunacağı şeylere bağlı olduğunu” vurguluyorlar.

İsrailli işadamları ve müteşebbisler Calcalist’e “gelecekte güvenlik vaadi net değil ve güvenlik için gerçek bir ufuk görmüyoruz ve yüzlerce roket ve mermi düşüyor” dediler ve eklediler: “Aldığımız düşük destekle bu gerçekçi değil, ancak ön koşul güvenlik ve ufuk ya da yön yok.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

8 + 6 =