BM, İsrail İşgaline Karşı Bir Karar Taslağını Onayladı

BM, İsrail İşgaline Karşı Bir Karar Taslağını Onayladı

Acilnews’in yabancı basına dayanarak sunduğu habere göre; BM Genel Kurulu Cuma günü Suriye ve Filistin lehine bir karar taslağını onayladı.

Filistin haber ajansı Sama’nın bildirdiğine göre, kararda Filistin halkının Doğu Kudüs dahil işgal altındaki topraklar üzerindeki egemenliğinin ve Suriye Golan Tepeleri’nin bölgenin doğal kaynakları üzerindeki egemenliğinin kalıcı olarak tanınması çağrısında bulunuluyor.

Sama’ya göre, 156 ülke yasa lehinde oy kullanırken ABD, İsrail, Kanada, Nairo, Mikronezya, Marshall Adaları ve Palau karşı çıktı ve 15 ülke çekimser kaldı.

Filistin’in Birleşmiş Milletler temsilcisi, kararın Filistin halkının yararına olan ve çeşitli siyasi, ekonomik ve sosyal yönleri kapsayan bir dizi kararın parçası olduğunu söyledi.

Filistin temsilcisi, kararın önemli olduğunu çünkü Filistin halkının doğal kaynaklarının kontrolünde ve yönetiminde meşruiyetini yeniden teyit ettiğini; Uluslararası hukuk ve Dördüncü Cenevre Sözleşmesi uyarınca, bu kural, Filistin halkının Siyonist rejimden tazminat alma hakkını tanımanın yanı sıra, Filistin’de sürdürülebilir kalkınma için gerekli bir koşuldur.

Karara göre, Siyonistler tarafından Doğu Kudüs dahil Batı Şeria’da yerleşim birimleri inşa edilmesi uluslararası hukuku ihlal ediyor ve Filistin halkını doğal kaynaklarından mahrum bırakıyor. Karar, işgalci bir güç olarak Siyonist rejimi buna bağlı kalmaya çağırıyor ve BM Genel Sekreteri’ni bir sonraki toplantıda kararın uygulanması hakkında Genel Kurul’a rapor vermeye çağırıyor.

Filistin’in Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Riyad Mansur, oy kullanan ülkelere teşekkür ederek, kararın yaygınlaşmasının uluslararası toplumun Filistin halkının tüm haklarına verdiği desteği bir kez daha gösterdiğini söyledi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

fourteen − three =