Blinken dokuzuncu kez İsrail’e gidiyor

Blinken dokuzuncu kez İsrail’e gidiyor

Gazze’deki çatışmaların başlamasından bu yana dokuzuncu İsrail ziyaretini gerçekleştiren Antony Blinken, bir ateşkes görüşmelerinin yeniden başlaması beklentisiyle dikkatini işgal rejimine yöneltti.

El-Meyadin‘e göre, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Gazze Şeridi’nde ateşkes sağlama çabaları sürerken Pazar günü İsrail’i ziyaret edecek.

Ziyareti sırasında İsrailli yetkililerle görüşecek olan Blinken daha sonra müzakereler için Kahire’ye dönecek.

Mısır, Katar ve ABD’den arabulucular görüşmelerin ilerlediğini bildirirken Başkan Joe Biden bir anlaşmanın her zamankinden daha yakın olduğunu ifade etti.  

Tel Aviv’de ateşkes ve esir değişimi anlaşması talep eden 53 yaşındaki İsrailli yerleşimci Yossi AFP‘ye yaptığı açıklamada “Rehineleri serbest bırakmaya, savaşı bitirmeye pek de istekli olmayan bir başbakanımız var çünkü kendi çıkarları var” dedi. 

AFP‘nin haberine göre Hamas siyasi büro üyesi Sami Ebu Zahri ise arabulucuların güven ve iyimserliğine karşı uyarıda bulunarak ilerleme işaretlerinin bir “yanılsamadan” ibaret olduğunu söyledi: 

“Bir anlaşma ya da gerçek müzakerelerle değil, Amerikan dayatmalarıyla karşı karşıyayız” dedi.

Siyasi bir kaynak Israel Hayom‘a İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu’nun, eğer bir ateşkes sağlanırsa, ateşkesin uygulanmasının ardından İsrail’in savaşa devam edebileceğini doğruladı.

İsrail Kamu Yayın Kurumu’nun internet sitesi Makan, Netanyahu’nun anlaşmanın imzalanması halinde Polis Bakanı Itamar Ben-Gvir ve Maliye Bakanı Bezalel Smotrich’ten Knesset tatili sırasında hükümeti feshetmekten kaçınmalarını talep etmeyi planladığını bildirdi.

El-Meyadin‘e göre, Netanyahu, ilk aşamadan sonra çatışmaların yeniden başlamasını öngören koşullar dayatarak Gazze Şeridi’ndeki ateşkes müzakerelerini daha da karmaşık hale getiriyor. 

Bu şartlar arasında İsrail güçlerinin güney sınırındaki Philadelphi ekseninde kontrolü sürdürmesi ve güney bölgelerinden kuzeydeki evlerine dönen yerinden edilmiş Filistinlilerin aranması da yer alıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

10 + seven =