Biden, Yemen’deki Krize Gözlerini Kapadı

Biden, Yemen’deki Krize Gözlerini Kapadı

Acilnews’in yabancı basına dayanarak sunduğu habere göre; ABD Başkanı Joe Biden, bu hafta başlarında Amerikan gazetesi “Washington Post”ta Suudi Arabistan’a yapacağı ziyareti savunmak için yayınladığı yazıda, Yemen’deki ateşkesi savunduğunu iddia etti, ancak habere atıfta bulundu. ABD Hükümeti Hesap Verebilirlik Ofisi (GAO), ABD Dışişleri Bakanlığı ve Pentagon’un artık ABD tarafından sağlanan silahların sivillere karşı kullanılmasından Riyad’ı sorumlu tutmadığını söylediğinden bahsetmedi.

Rus kanalı Rashatudi’nin haberine göre, Michigan Üniversitesi’nde Batı Asya ve Güney Asya tarihi profesörü olan Juan Cole, Biden’ın ABD’yi Yemen’deki savaştan tamamen ayırma sözü verdiğini söyledi. Ancak bunu yerine getirmede mesele başarısız oldu.

Cole, ABD’nin Mart 2015’te Yemen’i bombalamaya başlamasından bu yana Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’ne (BAE) 54,6 milyar dolarlık askeri teçhizat sağladığını kaydetti.

Habere göre, ABD yasaları, ABD askeri yardımı alanların sivillere zarar vermekten kaçınmasını şart koşuyor, ancak Cole, Suudi liderliğindeki koalisyonun bu şartı ihlal ettiğini söyledi.

GAO raporuna göre, ABD Dışişleri Bakanlığı 2018’de Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri hükümetlerinin “Yemen’deki sivillere verilen zararı azaltmak için çaba sarf ettiğini” doğruladı, ancak gerekli belgeleri sağlamadı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

fifteen − twelve =