Biden, Trump Aleyhindeki Delillerin Kongreye Gönderilmesini Emretti

Biden, Trump Aleyhindeki Delillerin Kongreye Gönderilmesini Emretti

Acilnews’in yabancı basına dayanarak sunduğu habere göre; ABD Başkanı Joe Biden Çarşamba günü eski ABD Başkanı Donald Trump aleyhine belgelerin Kongre’ye gönderilmesini emretti.

The Independent’a göre, 6 Ocak soruşturma komitesi daha önce ABD hükümetinden Trump ile destekçilerinin Kongre binasına saldırısı arasında olası bir bağlantı hakkında Beyaz Saray’a belgeler göndermesini istemişti.

Bu bağlamda Biden, Beyaz Saray’ın Ulusal Arşivlerine, Trump’ın 6 Ocak’ta Beyaz Saray’da yaptığı toplantıların listesine ilişkin belgelerin Kongre’ye yönelik saldırıyı araştıran komiteye göndermesini emretti.

Amerikan medyası bu hafta, Trump’ın cumhurbaşkanlığının ardından yanına aldığı Beyaz Saray belgelerini Florida’daki ikametgahına iade etmek zorunda kaldığını bildirdi. Bir röportajda Trump, “önemli bir şey değildi” dedi ve belgeleri memnuniyetle karşıladı.

2 Ocak’ta Trump, ABD Yüksek Mahkemesi’nden Meclis Seçim Komitesi’nin Kongre’yi işgal eden belgelere erişimini reddetmesini istedi. Dilekçe, bölge mahkemelerinin ve Washington-DC Temyiz Mahkemesi’nin daha önce Trump’ın talebini reddedip Kongre’nin belgelere erişimi olduğuna karar vermesinin ardından ABD Yüksek Mahkemesine sunuldu.

Başka bir girişimde Trump, Kongre’nin Kongre’ye yönelik saldırılarla ilgili belgelere erişmesini önlemek için “yürütme yetkilerini” kullanacağını iddia etti ve başkanların ve yardımcılarının onlarca yıl boyunca bile kongre araştırmalarını engelleyebilecekleri yasal bir hipoteze dayandı.

ABD Anayasasında yer alan yürütme yetkileri uyarınca, başkan, kendi takdirine bağlı olarak, hükümet belgelerinin serbest bırakılmasını ve milletvekillerine ve yargıya erişimini engelleyebilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

four + six =