Biden Suudi Arabistan gezisini neden erteledi? Güvende mi?

Biden Suudi Arabistan gezisini neden erteledi? Güvende mi?

Acilnews’in yabancı basına dayanarak sunduğu habere göre; Başkan Biden’ın yaklaşan Ortadoğu ziyareti büyük ölçüde siyasi bir krizden kaynaklanıyor. Güvenliği, ana endişe kaynağı olmaya devam ediyor.

Geçen ay NBC News, Biden’ın Haziran ayı sonlarında gerçekleşmesi beklenen Suudi Arabistan ve İsrail gezisinin ertelendiğini bildirdi.

Yabancı bir diplomat ve iki ABD’li yetkili NBC News’e şunları söyledi: “Suudi durağı artık Haziran ayı sonlarında gerçekleşmeyecek ve İsrail’e yapılan gezi de geri çekiliyordu.”

Gecikmenin nedeni açıklanmadı. ABD’li yetkililer, tarihlerin akışta kaldığını ve tekrar değişebileceğini de sözlerine ekledi. Ama neden böyle?

Biden’ın hayatı bu yolculukta güvende mi? Yolculuk neden açık bir sebep olmadan ertelendi? Hayatı tehlikede gibi görünüyor.

Suudi Veliaht Prensi Muhammed Bin Selman’ın Kaşıkçı skandalındaki rolünü azaltmak için elinden gelenin en iyisini yapmaya çalıştığını belirtmek gerekir. Kaşıkçı’nın çocuklarına evler ve büyük aylık ödemeler verdi, milyarlarca dolar harcadı, istismarlarını aklamak için kasıtlı bir strateji olarak büyük eğlence, kültür ve spor etkinliklerine ev sahipliği yaptı.

Biden, göreve geldikten sonra, Bin Selman’ın Kaşıkçı cinayetindeki rolüyle ilgili bir soruşturma emri verdi ve CIA, Suudi Arabistan’ın fiili hükümdarı Veliaht Prens Muhammed bin Selman’ın Kaşıkçı’nın öldürülmesi emrini verdiği sonucuna vardı.

Muhammed bin Selman’ın, davranışlarının paranoya ve narsisizm belirtileriyle kesiştiği kişiliğinde bir dengesizlikten muzdarip olduğunu belirtmek gerekir. Bin Selman, şiddet ve egemenliğin iktidarını sürdürmenin bir aracı olduğuna inanıyor.

Fransız “Journal du Dimanche” gazetesi de Bin Selman’ın çocukluğundan beri kendisine eşlik eden psikolojik bir kriz geçirdiğini ve kişiliğinde hem ılımlılığı hem de baskıyı karıştırdığını bildirdi.

Başkan Joe Biden’ın bir sonraki hedefi olabileceğini söylemenin nedeni, Bin Selman’ın yıllardır üzerinde çalıştığı beyaz yıkama çabalarını başarısızlığa uğratan kişi olduğu için büyük bir risk olduğunu söylemenin nedeni.

Peki, Biden’ın hayatı bu yolculukta güvende mi? Beyaz Saray da aynı nedenlerle geziyi erteledi mi, yoksa başka bir siyasi kriz yaşanıyor mu?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

nineteen − seven =