BAŞÖRTÜSÜ DESTEKLEMEK VE İSLAMFOBİ İLE MÜCADELEYE FRANSIZ BASKISI

BAŞÖRTÜSÜ DESTEKLEMEK VE İSLAMFOBİ İLE MÜCADELEYE  FRANSIZ BASKISI

Acilnews’in yabancı basına dayanarak sunduğu habere göre; Avrupa Konseyi tarafından başlatılan İslamofobi ve kadınların başörtüsünün korunmasına karşı başlatılan kampanya, Fransız hükümeti tarafından protesto amacıyla durduruldu. Avrupa Konseyi’nin peçeyi destekleme ve Avrupa’da İslamofobi ile mücadele kampanyası, Fransız yetkililerin protestolarının ardından askıya alındı. Geçen hafta AB tarafından finanse edilen İslamofobiye karşı çevrimiçi bir kampanya başlatıldı.

Kampanyanın Twitter sayfasında “Özgürlük tesettürde olduğu gibi güzellik de çeşitliliktedir” ve “Farklılıklara saygı gösterin ve tesettüre saygı gösterin” gibi sloganlar yer alıyor.
Başörtüsüne sahibiz ve saygı duyuyoruz” dedi. Ancak Fransız hükümet yetkililerinden Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un aşırı sağ muhaliflerine kadar protestocular kampanyayı protesto etti. Fransa’nın aşırı sağ partisinin lideri ve Macron’un 2017 seçimlerindeki rakibi Marine Le Pen, Avrupa Konseyi kampanyasını “skandal ve uygunsuz” olarak nitelendirdi.
Fransız hükümeti de müdahale ederek Avrupa Konseyi’nden kampanyayı iptal etmesini istediğini, çünkü Fransa’nın insan hakları sözleşmesini korumaktan sorumlu 47 Konsey üyesinden biri olduğunu duyurdu.
Fransız hükümet yetkilisi, “Bu hareketi kınıyoruz ve bu nedenle Fransa buna şiddetle karşı çıktı ve kampanya bugün itibarıyla iptal edildi” dedi.
Bu yılın Temmuz ayında, Fransız Ulusal Meclisi, Macron hükümetinin Fransa’nın laik temellerini korumak için gerekli gördüğü tartışmalı bir İslam karşıtı yasa tasarısını onayladı. 70 maddelik yasaya göre, Fransız hükümeti dini okulları ve ibadethaneleri kapatma ve Fransız hükümetinin aşırılıkçı olarak gördüğü dersleri engelleme yetkisine sahip.

Fransız Senatosu, Fransa’da Tesettür Kısıtlama Yasası’nı kabul ettikten sonra, Fransız tesettürlü kadınlar, önde gelen Müslüman kadınlar tarafından desteklenen “Başörtüme karışma” (Handsofmyhijab) adlı bir kampanya başlattı. ABD Olimpiyat peçesinin ilk hanımefendisi Ebtehaj Mohammad ve ABD Kongresi’nin Müslüman bir üyesi olan İlhan Omar kampanyanın destekçileri arasındaydı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

nineteen − four =