BAKÜ: İRAN VE AZERBAYCAN ARASINDAKİ İLİŞKİ DOSTLUK VE İŞBİRLİĞİNE DAYANIYOR

BAKÜ: İRAN VE AZERBAYCAN ARASINDAKİ İLİŞKİ DOSTLUK  VE İŞBİRLİĞİNE DAYANIYOR

Acilnews’in yabancı basına dayanarak sunduğu habere göre; Azerbaycan dışişleri bakanlığı sözcüsü pazartesi günü düzenlediği basın toplantısında, ülkesinin İran ile ilişkilerinin dostluk ve işbirliğine dayandığını söyledi.

Azerbaycan Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı sözcüsü pazartesi günü yaptığı açıklamada, İran sınırı yakınlarında “Hiçbir ülke” üçüncü taraf gücünün bulunmadığını iddia ederek, ülkesinin tahran ile ilişkisini “Dostluk ve işbirliğine” dayalı olarak nitelendirdi.

Azerbaycan Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Leyla Abdullaheva’nın açıklamaları 4 ekim pazartesi günü ülkenin resmi haber ajansının internet sitesinde yapıldı.

Günlük basın brifinginde konuşan yetkili, şunları söyledi: “Öncelikle i̇ran dışişleri bakanı hüseyin amirabdollahyan’ın yerel bir televizyona verdiği röportajda söylediği gibi ülkelerimizin halkları arasındaki ilişkilerin en üst düzeyde olduğunu vurgulamak isteriz. Azerbaycan ve İran arasındaki ilişkiler güçlü tarihi bağlara, dostluğa ve işbirliğine dayanmaktadır.”

bBasın toplantısının bir diğer bölümünde Leyla Abdullaheva, İran Azerbaycan Cumhuriyeti sınırı yakınlarında “Hiçbir ülke” üçüncü taraf gücünün bulunmadığını iddia etti. Yetkili, “İran-Azerbaycan sınırı yakınlarında herhangi bir ülkenin üçüncü taraf güçlerinin varlığı veya bu tür güçlerin kışkırtıcı eylemleri hakkındaki iddiaları kabul etmiyoruz, çünkü bu tür görüşlerin hiçbir dayanağı yok.” dedi.

İran İslam Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Hüseyin Emirabdullahyan, Azerbaycan Cumhuriyeti’nin yeni İran büyükelçisi kararnamesinin bir nüshasının sunulması sırasında, Siyonist Rejimin İran’ın güvenliğine karşı azerbaycan’daki aktif varlığına müsamaha göstermeyeceğimizi belirtti.

Abdullaheva, genel olarak Azerbaycan Cumhuriyeti topraklarındaki terörist unsurlar da dahil olmak üzere herhangi bir gücün varlığının Azerbaycan Cumhuriyeti veya komşu ülkeler için tehdit oluşturabileceğini ve bu nedenle böyle bir konunun tartışılmadığını açıkladı.

İran İslam Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı günün erken saatlerinde, Azerbaycan Cumhuriyeti sınırında yapılan bu tür tatbikatların i̇ran’ın ulusal egemenliği çerçevesinde ve Siyonist Rejimin İran ve Azerbaycan Cumhuriyeti sınırları boyunca yaptığı hareketlerle bağlantılı olduğunu belirtmişti. İfadelerini şöyleı: “İran İslam Cumhuriyeti, Siyonist Rejimin ulusal güvenliğine karşı varlığına ve faaliyetine müsamaha göstermez ve bu konuda herhangi bir işlem yapılır. yapması gereken bu.”

Emirabdallahyan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in Türkiye’nin anadolu haber ajansı’na verdiği röportajda son dönemdeki suçlamalarına yanıt olarak bu tür sözler sarf etti.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı, İran’ın Azerbaycan sınırındaki askeri tatbikatına ilişkin, “bu çok şaşırtıcı bir olay.” dedi. herhangi bir ülke kendi topraklarında herhangi bir askeri tatbikat yapabilir. bu onların egemenliği, ama neden şimdi ve neden sınırımızda? Ermeniler Cebrail, Röntgencilik ve Zanglan’dayken neden böyle tatbikatlar yapılmadı? 30 yıllık işgalden sonra bu toprakların kurtuluşundan sonra neden tutuluyor?”

Sözcü, “uluslararası alanda tanınan sınırların dokunulmazlığı, [Azerbaycan’a] her zaman rehberlik eden temel ilkelerden biridir.” dedi. “Azerbaycan’ın on yıllardır topraklarının bazı kısımlarının askeri işgali ve uluslararası sınırlarının ihlaliyle vurulduğu açıktır.”

“Özellikle İran sınırımızın 130 kilometreden fazlası uzun yıllardır Ermenistan tarafından işgal edilmiştir. “ne yazık ki, yıllar boyunca, İran’ın dost ülkesinden sınırımızın o bölümünün işgaline karşı güçlü bir tepki görmedik.”

İddialarının bir başka bölümünde ise, “Azerbaycan Cumhuriyeti’nin, İslam i̇şbirliği teşkilatı’ndaki aktif konumlarından da açıkça görüldüğü gibi, İslami dayanışma konusuna çok duyarlı olduğunu belirtmek isteriz” diye ekledi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

five + six =