Aşk, Şiir ve Devrim: Fars Şairlerinin Devrim Lideri ile Buluşmasından 7 nokta

Aşk, Şiir ve Devrim: Fars Şairlerinin Devrim Lideri ile Buluşmasından 7 nokta

İslam Peygamberi’nin torunlarından İmam Hasan Mücteba’nın (a.s.) doğum gecesinde, genç ve deneyimli şairlerden oluşan bir grup, İslam Devrimi’nin Lideri İmam Hamaney ile bir araya geldi.

Fars edebiyatı ve kültürüne mensup şairlerin İslam Devrimi Lideri ile yaptığı görüşmede, 36 şair dini, sosyal ve siyasi konularda yazdıkları şiirlerini okudu. Şiirlerin okunmasının ardından, İmam Hamenei bazı önemli noktalara değindi. İşte Parstoday’dan bu buluşmaya dair 7 nokta:

1. Bağlılık ve Devrimci Şiirin Yükselişi

Ayetullah Hamenei, bağlılık ve devrimci şiirin yükselişinden duyduğu memnuniyeti ifade ederek, bu toplantıda okunan şiirlerin genel olarak kaliteli ve iyi olduğunu belirtti. “Özellikle gençler arasında yayılan şiir dalgası oldukça umut verici” dedi.

Fars Şairlerinin Devrim Lideri ile Buluşması

2. Şiir: Benzersiz Bir Sanat ve İletişim Aracı

İslam Devrimi Lideri, şairler ve Fars edebiyatı mensuplarıyla yaptığı görüşmede, “Şiir, diğer iletişim araçlarının onu otoritesinden düşüremediği benzersiz bir sanat ve iletişim aracıdır” ifadelerini kullandı.

Fars Şairlerinin Devrim Lideri ile Buluşması

3. Şairlere Gösterilen Saygı ve Toplumsal İlgi

Ayetullah Hamenei, konuşmasının bir bölümünde, “Bizim dönemimiz, ‘Sadi, Hafız ve Nizami yaratma’ dönemi olabilir. Çünkü şahlık döneminde büyük şairler saygı ve ilgi görmezken, günümüzde şairlere gösterilen toplumsal saygı ve ilgi oldukça yüksek” dedi.

Fars Şairlerinin Devrim Lideri ile Buluşması

4. İslam Devrimi Döneminin Şiir Dili

İmam Hamenei, bu görüşmede, günümüz Fars şiir dilini eşsiz ve İslam Devrimi döneminin bir ürünü olarak nitelendirdi. “Bu sanatsal avantaj, şairlerin yükselmesi ve büyük şiir zirvelerine ulaşması için başka bir zemin sunuyor” dedi.

Fars Şairlerinin Devrim Lideri ile Buluşması

5. Şairlere Tavsiyeler

Devrim Lideri, şairlere bazı tavsiyelerde bulundu. Şairin iç dünyasının şiirine yansıdığını vurgulayarak, özellikle genç şairlere takva, manevi temeller ve dini değerlere bağlı kalmalarını önerdi.

Fars Şairlerinin Devrim Lideri ile Buluşması

6. Aşk Şiiri

Hamenei, aşk şiiri ve gazel çerçevesinde şairlere yönelik bir başka tavsiyede bulunarak, “Aşk şiiri yazmak, şairin sevgi dolu duygularını ifade etmesi açısından hiçbir sakınca taşımaz. Ancak Fars şiiri geleneğinde aşk şiiri her zaman iffetli ve asil olmuştur. Bu nedenle, aşk şiirinizin iffet ve asaletten uzaklaşarak açık saçık hale gelmesine izin vermeyin” dedi.

Fars Şairlerinin Devrim Lideri ile Buluşması

7. İlham Verici Sosyal Kavramlar

Hamenei, günümüzde ilham verici sosyal kavramların çokluğunu şiirlerde kullanmak için bir fırsat olarak değerlendirdi. “Bu toplantıda Şehit Süleymani, Şehit Reisi, Nasrullah ve Sinvar hakkında şiirler okundu. Bu canlı kavramlar, şiir aracılığıyla halkın zihninde yaşatılabilir” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

17 + 13 =