Arafat’ın yeğeni Gazze’ye geri döndü (Abbas’a karşı meydan okuma)

Arafat’ın yeğeni Gazze’ye geri döndü (Abbas’a karşı meydan okuma)

Batı Şeria’dan kaçtıktan bir yıl sonra, Filistin lideri Yaser Arafat’ın yeğeni Gazze’ye döndü.

Nasser al-Kidwa, Filistin Yönetimi’ni ‘totaliter’ ve yıkıcı olarak nitelendirerek, Filistin Yönetimi’nin yönetimi giderek daha zayıf göründüğü için direniş hareketi Hamas’ın yönettiği Gazze Şeridi’nde popüler.

Batı Şeria’dan kaçtıktan bir yıl sonra, Filistin lideri Yaser Arafat’ın yeğeni Gazze’ye döndü ve amcasının savaş halindeki halefi 86 yaşındaki cumhurbaşkanı Mahmud Abbas’a meydan okuyor.

Eski Filistin dışişleri bakanı 69 yaşındaki Nasser al-Kidwa, Abbas’ın Filistin Yönetimini “totaliter” olarak nitelendirdi ve hizmet etmesi gereken insanları hiçe sayarak hareket ettiğini söyledi.

Anketlere göre Filistinliler arasında desteği düşen Abbas için Kidwa, “Hiçbir şeyi düşünmeden istediğini yapar” dedi.

Kidwa, Fransa’da kendi kendini empoze ettiği bir yıl sürgünde Gazze’ye döndü ve AFP’ye, Batı Şeria’ya dönüşün güvenli olmayacağını söyledi.

Arafat ailesinin atalarının evi olan Gazze, Yaser Arafat’ın 1959’da ortaklaşa kurduğu Abbas’ın laik Fetih hareketinin sert rakipleri olan direniş grubu Hamas tarafından 2007’den beri kontrol ediliyor.

Kidwa, Mayıs 2021’de yapılması planlanan Filistin yasama anketlerinde Abbas’a sadık olanlara meydan okumak için bir aday listesi oluşturmaya çalıştıktan sonra geçen yıl Fetih’ten atılmıştı.

Abbas’ın, 15 yıl sonra ilk Filistin seçimleri olacak olan bu anketleri iptal etme kararı, otoriterlik suçlamalarını daha da artırdı.

Gazze, İsrail ile Oslo barış anlaşmalarının ardından 27 yıl sürgünde kaldıktan sonra 1994 yılında Yaser Arafat’ın Filistin topraklarına döndüğü yerdi.

Arafat, Filistinliler arasında saygı duyulan bir figür olarak kalsa da, İsrail’deki birçok kişi tarafından 2000 Camp David barış görüşmelerini mahveden, ardından gelen İkinci İntifada’nın intihar bombalı saldırısını düzenleyen ve Filistinliler arasında hâlâ geçerli olan bir anlatıyı yayan, reformdan geçmemiş Yahudilerin Kutsal Topraklardaki tarihini ve meşruiyetini reddeden bir direnişçi-eylemci olarak görülüyor.

Gazze’de, yerel liderler, akademisyenler ve dini şahsiyetlerden oluşan bir ziyaretçi akışı, yeğeni Kidwa’yı, dış duvarlardan boya parçacıklarının döküldüğü mütevazı Gazze Şehri ofisinde ziyaret etti.

El Fetih de dahil olmak üzere Abbas’ın diktatörlük eğilimleri hakkında geniş bir farkındalık olduğunu iddia etti.

“Sorunları görme meselesi değil. Ayağa kalkıp hayır, bu şekilde yapamayız demek için gerekli cesareti komuta etme sorunudur.”

Kidwa, Filistin kurumlarının çöküşü olduğunu söylediği şey hakkında özel alarm verdi. Filistin Yasama Konseyi, Filistin Yönetimi ile kanlı sokak savaşlarının ardından Hamas’ın Gazze’de iktidarı ele geçirdiği 2007 yılından bu yana toplanmadı.

Hamas, İsrail’i yok etmeye kararlıdır; İsrailli sivillere binlerce roket fırlattı ve Batı Şeria’da direnişi örgütledi.

Abbas şu anda Fetih, Filistin Yönetimi ve Filistin Kurtuluş Örgütü’ne liderlik ediyor ve ona Batı Şeria’daki Filistin siyaseti üzerinde tam kontrol sağlıyor.

Kidwa, PA kuralı hakkında “Kurumlar bazen tasarım gereği yok edildi” dedi.

“[Abbas] hükümle hükmediyor ve gülünç hükümler veriyor.”

Aylardır kızgınlık belirtileri artıyor.

Filistin Yönetimi’nin önde gelen eleştirmeni Nizar Banat’ın geçen yıl Filistin’de gözaltında öldürülmesinin ardından Ramallah ve diğer şehirlerde Abbas karşıtı ender sokak protestoları patlak verdi.

Geçen hafta, Filistin polisinin önde gelen bir Hamas üyesini tutuklamasının ardından, militanlar ve PA güçleri arasındaki silahlı çatışmalar, Abbas’ı İsrail ile devam eden güvenlik işbirliği konusunda yaptığı ihanetleri ortaya çıkardı.

Birçoğu, sağlığı yoğun spekülasyonların konusu olmaya devam eden Abbas’ın halefini çoktan seçtiğine inanıyor.

Mayıs ayında, içeriden güçlü biri olan Hüseyin El Şeyh’i yeni FKÖ genel sekreteri olarak atanan bir kararname yayınladı ve bu, yaygın olarak bir görevden alma olarak görülen bir hareketti.

Filistin Politika ve Anket Araştırmaları Merkezi tarafından yapılan bir ankete göre, El Şeyh birçok kişi tarafından sevilmeyen biri olarak görülüyor ve Filistinlilerin sadece yüzde ikisi onu bir sonraki lider olarak adlandırıyor.

Kidwa, “duman dolu bir odada 15-20 adam tarafından” yapılan demokratik olmayan bir anlaşmanın ardından El Şeyh’i veya başka birini lider olarak atamak için herhangi bir anlaşmanın “Filistin halkı tarafından reddedileceğini” söylüyor.

Pek çok uzman gibi, o da Filistinli siyasi bölünmeler ve bariz bir halef eksikliği göz önüne alındığında, Abbas’ın ölümünden sonraki günlerin “kaotik” ve “belki de şiddetli” olabileceği konusunda uyardı.

KAYNAK: İsrailpost.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

5 × 5 =