Amerika’nın boğucu “McCarthycilik” çağına bariz dönüşü/ ifade özgürlüğünü ve eleştiri hakkını yok etmesi

Amerika’nın boğucu “McCarthycilik” çağına bariz dönüşü/ ifade özgürlüğünü ve eleştiri hakkını yok etmesi

Hem liberal hem de muhafazakar siyaset ve medya kuruluşları, ABD dış politikasını eleştiren kişi ve kuruluşlara karşı McCarthy tarzı saldırılar başlattı ve barışı savunanların ifade özgürlüğünü ve muhalefet hakkını ellerinden alıyorlar.

ABD Temsilciler Meclisi’nin yürüttüğü akademik “Anti-Semitizm” soruşturması çarpıcı biçimde Amerika’daki McCarthyci dönemi anımsatıyor, bütün gözler Senatör McCarthy’nin televizyonda yayınlanan duruşmasındayken.

Uygulamada bir nevi sorgulama seansı niteliğinde olan bu toplantılar, ABD’deki ifade özgürlüğü savunucuları tarafından sert bir şekilde eleştirildi. Bu toplantılarda senatörler tarafından sorguya çekilen üniversitelerin rektörleri, komünizme destek verdikleri damgası  basılmanın ardından istifaya zorlandılar.

“McCarthycilik”, bir fikrin mutlaka suç sayılmadığı dolaylı bir sansür biçimidir.

  Ancak o kadar katı bir şekilde reddediliyor ki, bunu ifade etmenin mesleki ve kişisel bedelleri neredeyse dayanılmaz hale geliyor. McCarthyciliğin yaklaşık 1946 ile 1956 yılları arasındaki en parlak dönemi Temsilciler Meclisi, Senato ve Federal Soruşturma Bürosu’ndaki kongre komiteleri tarafından düzenlendi.

günümüzde sadece başlıklar değişti. Kötü niyetli “komünist” damgası ve etiketi, kampüste tekrarlanan polis vahşeti ile birlikte “Yahudi karşıtı” damgası ve etiketiyle değiştirildi; bunların tümü, İsrail zulmüne karşı ülke çapındaki öğrenci ayaklanmalarını cezalandırmayı amaçlıyordu.

Görevi Amerikan politikalarını komünist etiketlerle eleştiren insanları sorgulamak olan Wisconsin’li Senatör “Joseph McCarthy”nin yerini artık New York Eyaleti Temsilciler Meclisi’nde Cumhuriyetçi “Elise Stefanik”   aldı.

Tıpkı 75 yıl önce Temsilciler Meclisi ve McCarthy’lerin düşünce ve ifade özgürlüğüne saldırması gibi, şimdi de üniversitelerde akademik özgürlük saldırı altında. Polis, Mayıs 1970’te Ohio Ulusal Muhafızlarının ABD’nin Vietnam’daki savaşına karşı şarkı söyleyen ve konuşan öğrencileri vurmasıyla doruğa çıkan protestoları anımsatan bir şiddetle kampüse saldırdı./

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

nineteen + twenty =