Almanya, Rusya ve ABD Karşılaşmasında: Berlin’de Füze Krizi

Almanya, Rusya ve ABD Karşılaşmasında: Berlin’de Füze Krizi

Almanya Dışişleri Bakanı, Rusya’ya karşı koymak bahanesiyle, ülkesine Amerikan füze sistemlerinin yerleştirilmesini memnuniyetle karşıladı.

Amerika Birleşik Devletleri, son NATO zirvesinde, uzun menzilli silahlarını Almanya’ya yerleştirmeyi planladığını duyurdu. Pars Today’e göre, bu durum bazı Alman partilerinin ve politikacılarının sert eleştirilerine maruz kaldı. Birçok yabancı yetkili ve uzman da Berlin’in Almanya’ya Amerikan füze sistemlerinin yerleştirilmesine yeşil ışık yakmasını, ülkenin ABD hegemonyasına teslimiyeti olarak görüyor.

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, Rusya’nın Devlet Başkanı Vladimir Putin döneminde silah cephanesini genişlettiği iddiasını öne sürerek, Almanya’ya uzun menzilli füzelerin yerleştirilmesine desteğini açıkladı.

Ancak Almanya Sosyal Demokrat Partisi’nin parlamentodaki kolunun lideri Rolf Mützenich, Almanya hükümetinin ABD ile yaptığı anlaşmadan duyduğu endişeyi dile getirerek, bu Amerikan silahlarının “yerleştirilmesinin tehlikelerinin” göz ardı edilmemesi gerektiği konusunda uyarıda bulundu.

Bu arada, Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov, ABD’nin 2026’ya kadar Almanya’ya uzun menzilli füzeler yerleştirmesine yanıt olarak “nükleer başlıklı füzeler yerleştirebileceğini” söyledi.

İngiliz Financial Times gazetesi de yaklaşan ABD başkanlık seçimlerine ve Cumhuriyetçi aday Donald Trump’ın yeniden seçilme olasılığına atıfta bulunarak, mevcut Berlin liderleri için bir Trump’ın ikinci döneminin “korku dolu” bir manzara olacağını savunuyor.

Gazeteye göre, Berlin’deki politikacılar, ABD’deki siyasi eğilimlerin, tıpkı Fransa’da olduğu gibi, Almanya’da da istikrarsız bir siyasi iklime yol açmasından endişe ediyor.

Bu bağlamda, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi toplantısında Almanya’yı eleştirirken, Berlin’in Washington’un taleplerine boyun eğmesini ülkenin aşağılanması olarak nitelendirdi.

Rusya uzmanı Ruhollah Madbar da Almanya’yı ABD tarafından işgal edilmiş bir ülke olarak nitelendirerek şunları söyledi: “Hipersonik füzelerin yerleştirilmesi ve şu anda gündemde olan ve 800.000 NATO askerinin Almanya’ya yerleştirilmesini öngören gizli plan, Almanya’nın bir şekilde işgal edildiğini ve ABD’nin eline geçtiğini ve Rusya karşıtı eylemler için bir üsse dönüştüğünü gösteriyor.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

nine − 3 =