Alain Delon İranlıların Ortak Hafızasında Nasıl Yer Edinmiştir?

Alain Delon İranlıların Ortak Hafızasında Nasıl Yer Edinmiştir?

Alain Delon, İranlılar arasında oldukça ünlüydü ve birçok İranlı, arkadaş ve aile ortamlarında birbirleriyle dalga geçmek için sık sık Alain Delon’dan bahsederdi.

Pars Today’in bildirdiğine göre, ‘Cevan Gazetesi’, Alain Delon’un vefatı dolayısıyla ‘Alain Delon İranlıların ortak hafızasında nasıl yer etti?’ başlıklı bir makale yayınladı. Makalede şu ifadelere yer veriliyor:

İranlılar için ‘Alain Delon’, birçok açıdan özel bir kişi ve oyuncuydu. İranlıların bir yabancı oyuncuya bu kadar ilgi göstermesi nadir görülür. Hatta adı, sokaktaki insanların günlük konuşmalarına girmiş ve ‘Alain Delon’ kelimesi uzun yıllar İran’da şıklık ve yakışıklılığın bir sembolü olmuştur.

Peki, Alain Delon’un kişiliği neden İranlılar için bu kadar unutulmaz oldu ve 88 yaşında ölümü, halk için önemli bir haber haline geldi?

Bu Fransız oyuncunun popülaritesinin bir kısmı, filmlerinin televizyonda sık sık gösterilmesine dayanmaktadır. Delon, kariyerinin zirvesindeyken çok çalışkan bir oyuncuydu ve birçok polis ve dedektif filminde rol almıştı. Bu filmlerden bazıları, örneğin ‘Samuray’, ‘Sicilyalılar Çetesi’ ve ‘Kırmızı Daire’, İran televizyonunda defalarca yayınlanmıştır.

Delon filmlerinin yayınlanması, toplumun büyük bir bölümünün bu oyuncuyla tanışmasını sağladı. İnternetin, sosyal medyanın ve çok sayıda ünlünün olmadığı bir dönemde. O dönemde, soğuk ve erkeksi görüntüsüyle Alain Delon, izleyici için hoş bir karışım oluşturuyordu.

O yılların televizyon izleyicileri için, Delon gibi erkek oyuncular, erkeksi ve güçlü duruşlarıyla tanınırdı. Bu durum, kendilerini tuhaf ve dikkat çekici davranışlarla süsleyen bugünkü yerli ve yabancı ünlülerin tam tersidir.

‘Delon’, yıldızlarının kendilerini tuhaf işlerle süslemediği ve her ne pahasına olursa olsun görünmek istemediği bir nesil içindir. Onlar çekiciydiler çünkü gerçek benliklerini gösteriyorlardı ve bu gerçeklik izleyicinin kalbine dokunuyordu. Onlar, bugünkü koşullardan çok farklı olan belirli bir zaman ve duruma aittiler.

Yüz ifadelerinin yanı sıra, ‘Hüsrev Khosrowshahi’nin hoş dublajı, bu oyuncunun İran toplumunda yerleşmesine büyük katkı sağladı. Khosrowshahi’nin sesi, Delon’un yüz ifadelerine o kadar uyuyordu ki, sokaktaki insanlar onun diyaloglarını aynı şekilde taklit etmeye çalışıyordu.

Hatta ‘Khosrowshahi’ ilginç bir anısını anlatıyor: Bir araba kazası sonrasında, diğer sürücü kızgın ve üzgün bir şekilde Khosrowshahi’ye ‘Arabayı mahvettin, Alain Delon taklidi yapıyorsun!’ demiş.

İran’da 40’lı, 50’li ve 60’lı yıllarda doğan birçok insanın bu tür anıları vardır. Arkadaş ve aile ortamlarında birbirleriyle dalga geçmek için sık sık ‘Alain Delon’ kelimesini kullandıklarını hatırlıyorlar. Böylece bu isim, birkaç nesil İranlının ortak hafızasının bir parçası haline geldi.

Onlar için ‘Delon’, o dönemdeki az sayıda sinemasal yıldızdan biriydi ve herkes onu seviyordu. Delon uzun yıllar yakışıklı ve şık bir süperstar olarak tanındı ve televizyon ekranındaki görüntüsü birçok insan için çekiciydi.

Sinema dünyası, ‘Alain Delon’ gibi klasik ve eski yıldızlarından birini kaybetti. Bugünlerde böyle yıldızları bulmak çok zor.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

3 × one =