ABD’nin İsrail’in Suçlarına Yardımının Devamı; Yeni Mali Yardım Tahsisi

ABD’nin İsrail’in Suçlarına Yardımının Devamı; Yeni Mali Yardım Tahsisi

Gazze’deki Filistinlilere yönelik Siyonist rejimin devam eden suçlarına ve bu rejime yapılan mali ve askeri yardımların durdurulması çağrılarına rağmen, İsrail Savunma Bakanlığı ABD’den 8,7 milyar dolarlık yeni bir mali yardım aldığını açıkladı.

Siyonist rejim Savunma Bakanlığı ayrıca, hava savunma sistemini güçlendirmek için ABD’den 5,2 milyar dolarlık acil yardım talebinde bulunduğunu belirtti. İsrail, tarih boyunca ABD’den en fazla askeri yardım alan taraf konumunda ve 1959’dan bu yana enflasyon oranları dikkate alındığında 250 milyar dolardan fazla yardım aldı. Bu bütçenin büyük kısmı, İsrail’in Batı Asya’da savaş kışkırtmaları ve Filistinlilerin katledilmesi için kullanıldı.

ABD, her zaman İsrail’in en büyük destekçisi olmuş olsa da, Tel Aviv’e gönderilen yardımların seviyesi, özellikle geçen yıl Gazze Savaşı’nın başlamasıyla daha da arttı. Brown Üniversitesi’nin yaptığı araştırmaya göre, Gazze Savaşı’nın başlangıcından bu yana ABD’nin yardımları, askeri finansman, silah satışları, ABD stoklarından en az 4,4 milyar dolar çekilmesi ve ekipman teslimatlarını içeriyor. Ayrıca, top mermileri, 1.000 poundluk bombalar ve hassas güdümlü bombalar gibi mühimmatlar da İsrail’e sağlandı.

Washington Post gazetesi, ABD’nin son aylarda İsrail’e yüzlerce gizli askeri satış sözleşmesini onayladığını yazdı. Bu sözleşmeler, binlerce hassas güdümlü mühimmat, küçük kalibreli bombalar, sığınak delici bombalar, hafif silahlar ve diğer ölümcül silahların satışını içeriyor.

ABD’nin İsrail’e askeri yardımları, İsrail’in Gazze’deki Filistinlilere yönelik suçlarının birçok kurum tarafından soykırım olarak tanımlandığı bir dönemde gerçekleşiyor. İsrail’in Gazze’deki Filistinlilere yönelik saldırıları bugüne kadar 42 binden fazla şehit ve yüzlerce yaralı bıraktı ve bu durum, tüm dünya çapındaki çağrılara rağmen hala devam ediyor.

Bu koşullar, İsrail’e yönelik askeri yaptırım taleplerini birçok uluslararası kurum ve çeşitli ülkelerin vatandaşları tarafından gündeme getirdi. Ancak bu talepler özellikle ABD tarafından göz ardı ediliyor ve ABD yetkilileri sadece İsrail’e verdikleri desteği sözde ifade etmekle kalmıyor, aynı zamanda kamuoyunun taleplerine aykırı olarak bu rejime askeri ve silah yardımlarını fiilen sürdürüyorlar.

İsrail’in bölgede sürdürdüğü savaş kışkırtıcılığı, ABD’nin yaklaşan seçimlerinde İsrail’e yapılan yardımları ciddi bir tartışma konusu haline getirdi. Her ne kadar ABD’deki farklı hükümetler her zaman İsrail’e desteğin devamı konusunda kararlı olsa da, Demokratlar ve Cumhuriyetçiler İsrail’e olan desteğin derecesi konusunda birbirleriyle yarıştılar. Ancak artık birçok Amerikalı yetkili, Biden hükümetinin İsrail’e koşulsuz desteğinden şikayetçi.

ABD Senatosu’nun kıdemli bağımsız senatörü Bernie Sanders bu konuda, Amerikalıların Netanyahu’nun Gazze’de yürüttüğü korkunç savaşı desteklemediklerini belirterek, Siyonist rejime saldırı silahlarının satışını yasaklama kararı alacağını söyledi. Sanders, “İsrail’e saldırı silahları satışını yasaklayan taslak kararları Kongre’ye sunacağım.” dedi.

Gazze’deki kötüleşen insani durum, iletişim yollarının kapatılması ve uluslararası yardım görevlilerinin girişine izin verilmemesi, insani yardımların Gazze’ye ulaşmasının engellenmesi, Filistinlilere dayatılan trajediyi daha da kötüleştiriyor. Ancak ABD, tüm küresel ve hatta iç talepleri hiçe sayarak İsrail’e gelişmiş askeri yardımlar göndermeye devam ediyor. Beyaz Saray’ın Tel Aviv’e koşulsuz desteği, Siyonist rejime Gazze’deki soykırım faaliyetlerini ve açlık silahını kullanarak Gazze Şeridi’nde kıtlık yaratma eylemlerini sürdürmesi için yeşil ışık yakmak anlamına geliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

18 − 13 =